Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Šumavské hrady Rabí, Kašperk a Velhartice připravily na víkend prohlídky bez jmen a letopočtů

Prohlídky bez letopočtů a jmen připravily na víkend nejnavštěvovanější gotické hrady Rabí, Kašperk a Velhartice na Klatovsku. Hrady se od roku 2011 spojují ve volném projektu, který vždy dva víkendy v roce nabízí speciální prohlídky Dny šumavského trojhradí. Letošní podzimní speciální komentované prohlídky se pokoušejí představit hrad z jiného pohledu i přístupu.

„Speciální prohlídky se pokusí představit místo, kde byl hrad vystavěn, jeho stavbu, jak se hrad dal bránit a jak se naopak dal dobýt. A právě k tomu, aby to návštěvníci mohli lépe vnímat a pochopit, tak je nechceme obtěžovat a zatěžovat jmény a letopočty, ale chceme jim dát prostor, aby mohli sami vnímat krajinu, ve které je hrad zasazen, pochopit, proč byl hrad vystaven na tom místě, kde byl vystavěn, z jakého materiálu byl vystavěn a vzhledem k funkcím, které měl plnit, proč vypadá tak, jak vypadá," popsal řekl koordinátor projektu Šumavské trojhradí Zdeněk Svoboda.

Tak trochu jiná prohlídka

Pro řadu návštěvníků je totiž náročné absolvovat prohlídky s průvodcem, který je zahrnuje množstvím dat a jmen. I v Česku je aktuální diskuse, zda se mají v památkách provozovat komentované prohlídky, nebo prohlídky bez průvodce, jak je to běžné v zahraničí. Vše má podle Svobody své výhody i nevýhody.

„Dřív to bylo a někdy to ještě je vlastně nekritický monolog průvodce, který může říci spoustu zajímavých informací, ale je toho často až přespříliš nebo může říci něco, co se nezakládá na historické skutečnosti, ale přesto si to lidé odnesou. Speciální prohlídky nabízené nyní v projektu trojhradí jsou spíš formou vyprávění, diskuse kastelána nebo vyškoleného průvodce s návštěvníky s cílem společně chápat a rozumět zákonitostem a funkcím hradů," vysvětlil Svoboda, bývalý dlouholetý kastelán Kašperku.

Pro správce památek, zvyklé na tradiční prohlídky, se na první pohled může zdát obtížné prohlídku bez jmen a letopočtů připravit. „Ale protože kasteláni ten hrad znají, tak mu rozumí a uvědomí si, že ty letopočty opravdu nepotřebují, protože je důležité se na hrad dívat a chápat, co k čemu sloužilo," poznamenal Svoboda.

Tematicky zaměřené Dny šumavského trojhradí se konají od podzimu 2019 a dosud se věnovaly například hradním věžím, středověkému obléhání či středověké kuchyni a stravování, loni v září přinesly program zaměřený na středověkou módu, odívání či zpracování textilu.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Národní památkový ústav

Štítky šumavské hrady, šumavské trojhradí, tip na víkend, prohlídky, Raní, Kašperk, Velhartice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šumavské hrady Rabí, Kašperk a Velhartice připravily na víkend prohlídky bez jmen a letopočtů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.