Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Vědci předpověděli, že nebezpečné sršně asijské zahájí invazi v Plzni. Ohrožené je i okolí Budějc

Vědci z Univerzity Palackého předpověděli, že nebezpečné sršně asijské svou invazi do České republiky zahájí na západě země. V Plzni dnes hasiči jedno hnízdo likvidují. Zpozornět by měli lidé také v okolí Českých Budějovic a v Podkrušnohoří.

Unikátní počítačový model šíření sršně asijské, predátora likvidujícího včelstva, vytvořili odborníci z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci „Přítomnost sršně asijské na Plzeňsku potvrzuje správnost naší predikce, která poukazuje na zvýšené riziko právě na západě Česka, a to zejména v okolí městských oblastí," uvedl Jan Brus z katedry geoinformatiky.

Počítačový model na základě dat o výskytu predátora v západní Evropě dokáže určit místa v České republice s nejpříhodnějšími podmínkami pro jeho šíření. Vědci vybrali přes dva tisíce hlášení o výskytu a použili devět proměnných s největším vlivem na šíření sršně asijské. „Z modelu vyplynulo, že příhodné podmínky nabízejí oblasti v západní části České republiky. Jedná se zejména o okolí Českých Budějovic, Plzně a také o Podkrušnohoří," varoval Brus. 

Agresivní sršeň asijská se poprvé objevila v Česku, podle přírodovědců je nebezpečná hlavně pro včely

Sršeň asijská se podle ochránců přírody vyskytuje v Česku, poprvé ji zaznamenali ve čtvrtek v Plzni. Tento invazní druh hmyzu se specializuje na lov včel, přičemž dokáže zlikvidovat celá včelstva. Své teritorium si zuřivě chrání až do okruhu tří...

Sršeň je vysoce rizikový druh hmyzu, který ohrožuje původní biodiverzitu. „Sršeň asijská představuje vážnou hrozbu pro místní ekosystémy a může negativně ovlivnit zdravotní stav českých včelstev," upozornil včelař a odborný asistent z katedry biochemie Jiří Danihlík. Západní část země je klimaticky stálejší, rozdíly v teplotách a srážkách mezi létem a zimou nejsou tak velké, což sršním zřejmě vyhovuje.

Dosavadní data podle odborníků ukazují, že klimatické podmínky v Česku tomuto druhu zatím příliš nevyhovují. „Zejména chladný průběh zimy by mohl být pro sršeň asijskou fatální. S ohledem na vývoj klimatu v následující dekádě je však nutné se na výskyt sršně asijské v české krajině připravit," předvídá Danihlík.

Obavy včelařů

Podle včelaře Karla Dolejše nejsou Skvrňany na Plzeňsku, kde bylo hnízdo objeveno, jediným místem, kde lidé viděli hmyz podobný obávané sršni. „Objevila se hlášení také z Trhanova na Domažlicku. Volal mi také pán z jižních Čech, že už minulý týden viděl něco podobné sršni asijské a zaujaly ho zejména žluté nožičky, které jsou pro tento druh typické. Myslím, že těch lokalit bude víc,“ uvažuje zkušený včelař. 

Podle něj jsou tyto informace velkým varováním a obává se, že pokud se hnízda během podzimu nezlikvidují, nastane na jaře velmi nepříjemná situace. „Došlo by k nekontrolovatelnému šíření. Nejprve by to zamořilo náš region, pak by se to šířilo dál. Něco podobného se stalo ve Francii, kde polovina včelařů skončila. Teď na podzim se to ještě neprojeví, neboť jsou včelky již zazimované a zakrmené. Teď to jako hrozbu nevidím, ale pokud bude mírná zima a sršeň nevymrzne, tak můžeme mít na jaře velký problém,“ varuje Dolejš.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Západočeské muzeum/Jan Walter

Štítky sršeň asijská, výskyt, model, včely, Plzeň, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vědci předpověděli, že nebezpečné sršně asijské zahájí invazi v Plzni. Ohrožené je i okolí Budějc  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.