Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Správa železnic nabídne cestujícím na nádražích pitnou vodu zdarma. Jen s aplikací a půl litru na den

Správa železnic oznámila, že na dvanáct nádraží v České republice nainstaluje stanice na pitnou vodu, kterou si cestující načepují do vlastních lahví zdarma. Budou k tomu ale potřebovat aplikaci v mobilním telefonu a za den si natočí půl litru. První takové zařízení bude fungovat na pražském Hlavním nádraží, následovat budou další. Třeba i nádraží v Českých Budějovicích.

Bez aplikace se platí

Správa železnic projekt spustí v rámci snahy omezit užívání balené vody v PET lahvích. Vyhlásila proto výběrové řízení na filtrační stanice na pitnou vodu. V tom zvítězil startup Lokni, který systém provozuje na některých českých vysokých školách.

„V aktuální situaci lidé nemají úplně na výběr, a když řeší svůj pitný režim na cestách vlakem, končí většinou u nákupu balené vody. Z našich dlouhodobých průzkumů a zkušeností navíc vyplývá, že klasická veřejná pítka nepatří k preferovaným zdrojům pitné vody, především z důvodu jejich hygieničnosti,“ uvedl v tiskové zprávě generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

Do přinesené lahve si cestující za den ale budou moci zdarma natočit jen půl litru vody a to ještě přes aplikaci, kterou si stáhnou do mobilu, zaregistrují se v ní a využijí tarif Nádraží. Ti ostatní si vodu zaplatí.

„Lidé, kteří nebudou chtít mobilní aplikaci využívat, dostanou možnost přímého nákupu filtrované vody do vlastní lahve prostřednictvím terminálu pro platební karty, a to za výhodnější cenu než v obchodech či kioscích na nádražích,“ zmínila Správa železnic v tiskové zprávě.

Stanice bude i v Českých Budějovicích

První filtrační stanici nainstalují na pražské Hlavní nádraží na konci října. V první fázi počítá Správa železnic také s Kolínem, Hradcem Králové, Plzní, Českými Budějovicemi, Náchodem, Děčínem a Břeclaví, důležitá nádraží na Moravě přijdou na řadu ve fázi druhé. 

Automaty budou umístěny v halách nebo hlavních koridorech. Fungují na principu uhlíkové filtrace v kombinaci s technologií UV-C LED. Spolupráci zatím naplánovali na pět let.

Hodnocení článku je 28 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lokni

Štítky Správa železnic, Lokni, aplikace, voda, filtrace, zdarma, nádraží

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Správa železnic nabídne cestujícím na nádražích pitnou vodu zdarma. Jen s aplikací a půl litru na den  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.