Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Třeboňský kapr bude stát na Vánoce 130 až 140 korun. Stejně jako loni

Rybářství Třeboň očekává, že kilogram kapra bude při vánočním prodeji u stánků stát 130 až 140 korun. Je to stejně jako loni. Ryb pro český trh bude dost, přestože jich bude celkově letos méně, zčásti kvůli chladnému jaru a letním teplotním výkyvům. Rybářství Třeboň prodává kilogram kapra na sádkách v Třeboni za 119 korun, v Praze to bude 129 korun, tedy stejně jako loni. V Praze je cena vyšší kvůli dopravě.

„Vůbec jsme nezdražovali, protože letos nemáme důvod. V loňském roce byly drahé energie, doprava, ale v letošním roce je vhodné nechat ceny na téhle úrovni, přestože ten výlov bude nižší než loni, aspoň v našem regionu. Počátek roku byl velice příznivý, přišla voda, která tady pět let chyběla, takže všichni z toho byli pozitivně naladěni, nicméně duben, květen byly extrémně studené, takže ryba se po zimě vůbec nerozběhla, trvalo pomalu do konce května, než začala přijímat potravu. Ten přírůstek nám z dubna a května chybí. A léto bylo z extrému do extrému, v červenci 38 stupňů, pak to spadlo na deset, a to teplé září už to nedožene, přestože se krmilo," řekl dnes při výlovu předseda představenstva společnosti Fish Market Rudolf Provázek. Nejnižší cena kapra je v jižních Čechách, kde se ryby chovají, řekl Provázek.

Třeboňští rybáři čekají z výlovů 2000 tun ryb, což je pod desetiletým průměrem

Třeboňští rybáři odhadují výnos z podzimních výlovů na 2000 tun tržních ryb. Je to méně než desetiletý průměr. Dnes zahájili třídenní výlov největšího českého rybníka Rožmberk s rozlohou 647 hektarů. Čekají z něj výnos podobný loňskému, přibližně...

Z podzimních výlovů 250 rybníků, jež začaly v září a potrvají do listopadu, čeká Rybářství Třeboň výnos 2000 tun ryb, z toho 80 procent kapra. Meziročně je to podobně, proti roku 2021 asi o 300 tun méně. „Ryby budou i o něco menší než jiná léta, ten přírůstek tady chybí. A to je potom znát v tunách. Výlov bude sotva na úrovni loňského roku," řekl Provázek.

Třeboňští rybáři nezvedli letos ceny ani zákazníkům v zahraničí. „Export fungoval celé léto, nestačili jsme pokrývat poptávku, protože ryba byla opravdu menší, bylo chladné počasí, nebrala tolik krmení, špatně se chytalo. Na Vánoce necháme množství ryb pro tuzemský trh, abychom Vánoce zabezpečili, a všechno ostatní, co bude volné, půjde na export," řekl Provázek.

Další výlovy rybníků

Na výlovy rybníků mohou lidé vyrazit také na konci října, a pak v průběhu celého listopadu. Druhý největší český rybník Bezdrev nedaleko Hluboké nad Vltavou čeká výlov 28. října. Každý rok se střídá s výlovem Munického rybníka. Na přelomu října a listopadu je naplánovaný výlov Dvořiště, o týdne později rybníka Svět. V polovině listopadu se rybáři pustí do výlovu rybníka Blatec a následovat bude Bošilecký rybník.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jana Píchová / Jihočeská centrála cestovního ruchu

Štítky chov, ryby, Rybářství Třeboň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Třeboňský kapr bude stát na Vánoce 130 až 140 korun. Stejně jako loni  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.