Počasí dnes22 °C, zítra14 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Meteorologové varují před silným větrem, přinese chladnější počasí i přízemní mrazíky

Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu před silným větrem, který může dosáhnout rychlosti až 70 kilometrů v hodině. Může poškodit stromy a způsobit škody na budovách, lidi mohou zranit zlomené větve nebo uvolněné předměty. Po něm přijde studená fronta, kvůli které se v neděli citelně ochladí, v pondělí hrozí i přízemní mrazíky.

Výstraha platí od dnešních osmi hodin ráno do čtyř odpoledne. „Přes Česko bude přecházet výrazná studená fronta od severozápadu. Před frontou bude zesilovat jihozápadní vítr na čerstvý, při jejím přechodu se změní na severozápadní a potom začne slábnout,“ popsali meteorologové na platformě X.

Nárazy větru podle nich mohou dosáhnout až 70 kilometrů v hodině. Hrozí tedy poškození stromů nebo budov. Zlomené větve a uvolněné předměty mohou zranit lidi a komplikovat dopravu. „Doporučuje se zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky apod. Dbát zvýšené opatrnosti při pohybu venku a při řízení vozidel,“ zmínili na webu meotorologové. 

S tím je spojena i citelná změna teplot. V sobotu bude na jihu Čech stále ještě kolem dvaceti stupňů, v neděli už se teploty vyšplhají jen ke dvanácti. 

Pondělní noc a ráno už hrozí i přízemní mrazíky, které podle meteorologů mohou poškodit teplomilnější druhy zelenin.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hasiči Praha

Štítky počasí, varování, vítr, Český hydrometeorologický ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Meteorologové varují před silným větrem, přinese chladnější počasí i přízemní mrazíky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.