Počasí dnes25 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Dopravní podnik nechal konečné zastávky vylepšit graffiti

Během podzimu bude dokončena rekonstrukce trojice zastávek městské hromadné dopravy, které jsou zároveň také zázemím pro řidiče. Finální úpravou bude street art, který dá konečným zastávkám novou vizuální podobu.

Dopravní podnik postupně rekonstruuje sociální zařízení na konečných zastávkách, které provozuje pro řidiče městské hromadné dopravy. „Se zkvalitněním vybavení interiéru jde samozřejmě ruku v ruce i starost o vzhled těchto staveb. Bohužel máme zkušenost, že jejich fasády lákají samozvané sprejery, rozhodli jsme se proto oslovit streetartové umělce, kteří ze zastávek vytvoří díla s přidanou hodnotou,“ uvedl ředitel budějckého dopravního podniku Slavoj Dolejš.

Kromě toho dostanou zastávky také novou street artovou podobu. Po Suchém Vrbném nechal dopravní podnik vylepšit také zastávku v Havlíčkově kolonii. Autorem malby je umělec Vojtěch Liebl ze spolku Mycelium.

„Motiv vychází z lokality samotné – v blízkosti protéká řeka Malše rekreační oblastí. Pojal jsem řeku jako oduševnělou bytost, temnou vodu, která se zde setkává s lidmi. Malba zachycuje tok od Římovské přehrady i koloběh vody v atmosféře, konkrétní objekty se v ní potkávají s abstrakcí. Na některých místech symbolicky vyznačuje hladinu vody při povodních v roce 2002,“ popsal význam malby autor.

Na Dobré vodě se konečné zastávky ujal také člen Mycelia Vladimír Batysta. „Návrh se nechává inspirovat přírodou a nedalekou, téměř zaniklou osadou Zlatý zbuch. Malba zkoumá motivy západu slunce a táboráku, zlatavého světla a fantaskních výhledů, které se skýtají zdejším obyvatelům nejen směrem na jih. Celé dílo provází zvláštní imaginárium tzv. spaghetti westernu. Zvenku budovy se nacházíme na srázu v borovém lese, zevnitř vcházíme do útulné dřevěné dílny,“ popsal Batysta.

Proměny se dočkala také zastávka v Kněžských Dvorech. „Základem návrhu jsou výjevy známé z dopravních grafikonů, autoři z Ó design pak zapracovali i vizuální prvky Dopravní podnik města České Budějovice. Malbu dokončili v pondělí 16. října,“ řekla mluvčí DPMCB Barbora Fišer.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Dopravní podnik města České Budějovice

Štítky dopravní podnik, grafitti, street art, zastávka, MHD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

Dobrý ,no ale i tak se na tom vyřádí undergroundeři!!!

Neděle, 22. října 2023, 18:11Odpovědět

Dopravní podnik nechal konečné zastávky vylepšit graffiti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.