Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Samoobslužných stánků na jihu Čechá přibývá, některé hlídají kamery

Nejdříve se jednalo převážně o květinové stánky, nyní je možné najít čím dál více občerstvovacích barů. Jsou umístěné v přírodě daleko od hospod a čekají na unavené turisty či cyklisty. Ceny jsou většinou velmi příznivé a provozovatelé sázejí víceméně na poctivost lidí. Jak fungují samoobslužné stánky?

Začalo to květostánky. Nakupující si vybral kytici, která se mu líbila, zaplatil bezkontaktně či do kasičky částku podle ceníku, nebo podle toho, kolik si mohl dovolit. Na stejném principu začaly fungovat i občerstvovací bary. Sortiment je různý, převážně se ale zákazník dočká vody, limonád, nealko piva a také různých druhů moučníků. Většina lidí je poctivých a zaplatí, někdy se ale stane, že lidé důvěry stánkařů zneužívají.

Stalo se tak v Prachaticích, kde květináři ze Zahrady Krásenka loni přišli o 20 tisíc korun. Museli tak nainstalovat kamery, díky kterým se už podobná situace neopakovala, informoval zpravodajský server iDnes.cz.

„Přemýšlela jsem, že květostánek zruším. Bralo mi hodně energie, když se za den ztratilo i šest kytic. Vázat to druhý den a vědět, že se zase ztratí, bylo náročné,“ přiznala pro iDnes.cz floristka Pavla Voráčková.

Jedním z nově otevřených je samoobslužný bar v Podnědrážce u Třeboně, vznikl letos v létě.

„S manželem jsme nevěděli, co s přístřeškem u domu. Několik let jsme o tom jen mluvili, a pak během 14 dní jsme stánek připravili a první prázdninový den jsme ho uvedli do provozu,“ uvedla pro Budějckou Drbnu majitelka Jana Pirasová.

I když je v provozu teprve od letošních letních prázdnin, má úspěch. Díky dobrému počasí byl bar otevřen do začátku října, a jelikož se nachází u cyklostezky, tak o zákazníky neměl nouzi.

„Denně stánek během léta navštívilo třeba 10-20 skupin cyklistů. Někteří lidé se pravidelně vraceli, někteří přispěli jen aby stánek podpořili. Nabízeli jsme domácí moučníky, kávu a různé nealko nápoje, později i víno. Všichni se vždy chovali slušně a s platbami jsme nikdy žádný problém neměli,“ uzavřela Pirasová

Na zimu stánek zazimují, ale v létě ho manželé plánují, i díky skvělým recenzím, opět uvést do provozu.

Ke stánkům s občerstvením se řadí například i Osvěžovna pod lípou v Trhových Svinech, zeleninu pak prodává například rodinná farma Turnovec v Nadějkově u Tábora.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vladislav Jiroušek

Štítky stánek, samoobsluha, jižní čechy, novinka, společnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Samoobslužných stánků na jihu Čechá přibývá, některé hlídají kamery  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.