Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Revitalizace náměstí u KD Vltava spěje ke konci. Závlahu zeleně bude řídit automat

Do konce listopadu bude podle radnice hotová revitalizace náměstí u Kulturního domu Vltava na stejnojmenném českobudějovickém sídlišti. Zhotovitel dokončuje poslední úpravy, v následujících dnech tam přibude zastínění a mobiliář. Závlahu nově vysazené zeleně by měl řídit automat. Město získalo na projekt dotaci z Norských fondů.

„Přeměna tady je opravdu veliká a myslím, že už teď to vypadá pěkně. Poděkování patří kromě zhotoviteli také občanům sídliště, kteří tady museli téměř půl roku bydlet na staveništi. Můžeme ale slíbit, že se ještě letos dočkají konce a věřím, že si nové náměstí užijí,“ řekl dnes novinářům první náměstek primátorky Petr Maroš (ODS).

Revitalizace prostoru u Kulturního domu Vltava začala v polovině května letošního roku. Nyní už jsou podle radnice práce ze dvou třetin hotové. „Vznikly tady možnosti, jak vodu zachycovat, uchovat a pro jednotlivé rostliny a stromy ji použít jako závlahu. Skladba stromů a zeleně ladí tak, aby tady po celý rok něco květlo a rostlo. Dnes jsem se navíc dozvěděla, že závlaha bude řízená automatem," komentovala na tiskové konferenci primátorka města Dagmar Škodová Parmová (ODS).

K některým původním stromům přibyly trvalky, platany a ambroně, které ještě během podzimu doplní okrasné neplodící třešně. Na náměstí se nyní dokončuje instalace veřejného osvětlení a v následujících dnech se objeví také mobiliář a stínění, které mohli lidé vidět na vizualizaci.

Vizualizace konečné podoby. Zdroj: Město České Budějovice

Náklady na celou akci se podle Maroše pohybují kolem 24 milionů korun, z toho 18,2 milionu se podařilo získat z Norských fondů. Podle vedení města místo trpělo jak provozními, tak technickými vadami. Cílem bylo vytvořit lokální centrum se zelení, kde se budou moct lidé setkávat a odpočívat.

Líbí se vám proměna náměstí u KD Vltava?

Celkem hlasovalo173 čtenářů

Ohodnoť článek

Foto Elmira Talířová

Štítky KD Vltava, náměstí, revitalizace, závlaha, revitalizace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Revitalizace náměstí u KD Vltava spěje ke konci. Závlahu zeleně bude řídit automat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.