Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Skončilo hlasování v participativním rozpočtu. Lidé si odhlasovali městský sad nebo dětské hřiště

Čtvrtý ročník participativního rozpočtu PRO Budějce je u konce. Lidé mohli vybírat z osmnácti navržených projektů, nejvíce hlasů získal například ovocný sad, nové dětské hřiště v Rožnově nebo sezení v Letním kině Háječek. Projekty nyní musí schválit rada města. Z rozpočtu je na realizaci vyčleněno deset milionů korun.

Hlasování o projektech, které lidé přihlásili do participativního rozpočtu, začalo 1. října. Po celý měsíc mohli občané města vybírat z osmnácti návrhů. Nejvíce hlasů získalo pět projektů, jejichž realizaci bude nyní schvalovat rada města. 

Ovocný sad, dětské hřiště nebo sezení v letním kině

Podle výběru občanů by díky čtvrtému ročníku PRO Budějce měl ve městě vzniknout nový ovocný sad, který získal celkem 344 hlasů. Jeho cílem je podle autorů proměna nevyužité proluky v Novém Vrátě mezi ulicemi K Lučinám a Bohuslava Martinů. „Sad bude dalším místem k upevňování sousedských vztahů a umožní společné potkávání napříč generacemi," stojí v popisu projektu na stránkách participativního rozpočtu.

Na druhém místě skončilo s poměrně těsným rozdílem nové dětské hřiště v Rožnově u Meteoru. Hřiště by mělo být pro děti všech věkových kategorií, vzniknout by měla také odpočinková zóna pro rodiče. Náklady na vybudování jsou podle předpokladů zhruba dva a půl milionu korun.

Proměny by se měla dočkat také cesta vedoucí podél levého břehu Mlýnské stoky u ulice Polní v Havlíčkově kolonii. Projekt počítá také s doplněním dřevěného mobiliáře a s výsadbou nových stromů. Celkem 277 lidí hlasovalo pro projekt Zeleno-modré srdce Nového Vráta. Jeho cílem je realizace klidového poloostrova a obnova volných ploch v parku v Novém Vrátě, které umožní pikniková posezení, pořádání společenských akcí, hry dětí, odpočinek v přírodě v blízkosti vodní plochy.

Jako poslední se do finále dostal návrh na nové sezení v Letním kině Háječek. „Vzhledem k tomu, že do letňáku přichází každé léto několik desítek tisíc lidí z Českých Budějovic a okolí, chtěl bych jim všem dopřát nové, pohodlnější sezení, které jim nebude kazit jinak kvalitní kulturní zážitek,“ uvádí v popisu projektu jeho autor Milan Pleva.

Schválení radou města

Vítězné projekty nyní musí schválit rada města. Realizace je pak podle webu PRO Budějce naplánováno od 1. ledna 2024. Z městského rozpočtu je na projekty vyčleněno 10 milionů korun.

Pro holuby jsem měla vždycky slabost. Městských holubníků potřebujeme více, tvrdí autorka nápadu

V Českých Budějovicích začal v říjnu fungovat první městský holubník. Jeho autorkou je Marcela Kassai, žena, která měla podle svých slov pro holuby vždy slabost. Část života trávila v Německu, kde se také poprvé s městskými holubníky setkala. Jak...

Jedním z posledních projektů, který v Budějcích díky participativnímu rozpočtu vznikl, je první městský holubník. Vybudovat ho město nechalo v podkroví jedné z budov v Žižkových kasárnách. 

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto PRO Budějce

Štítky participativní rozpočet, město české budějovice, hlasování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Richter

vždyt tam nic nebylo

Čtvrtek, 2. listopadu 2023, 08:03Odpovědět

Skončilo hlasování v participativním rozpočtu. Lidé si odhlasovali městský sad nebo dětské hřiště  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.