Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Kvůli nedostatku vody byla pro splouvání Teplé Vltavy jedna z nejhorších sezon

Kvůli nedostatku vody platil v této sezoně 95 dní zákaz splouvání Teplé Vltavy, která vede šumavským národním parkem. Šlo o jednu z nejhorších sezon v historii. Teplou Vltavu v úseku od Soumarského mostu do Pěkné letos splulo 1537 lodí. Například předloni, kdy to byla naopak jedna z nejúspěšnějších sezon, Teplou Vltavu splulo 3360 lodí.

„Čísla hovoří za vše, víc dní se nesplouvalo, než splouvalo. Letos se splouvalo jen 68 dní. Horší to bylo snad je v roce 2014, kdy bylo také velké sucho, a kvůli tomu byla v červenci sezona předčasně ukončena. Ale od roku 2015 panovaly vždy slušné podmínky," řekl Vladimír Dvořák z Národního parku Šumava. Například v červenci mohly lodě na řeku jen ve čtyřech dnech, v září v pěti dnech a v říjnu také ve čtyřech dnech. Řeku mohou zájemci splouvat jen od 1. května do konce října.

Úsek Teplé Vltavy mezi Soumarským Mostem a Pěknou, který podléhá přísnějšímu režimu ochrany, měří 16 kilometrů. V minulosti sjížděli vodáci řeku bez omezení. Regulaci zavedl návštěvní řád národního parku kvůli tomu, že nadměrný provoz lodí může ovlivnit populaci perlorodky. Zákaz splouvání platí ve chvíli, kdy výška hladiny u Soumarského Mostu klesne pod 50 centimetrů. Pokud je stav vody do 61 centimetrů, plavidla musí doprovázet průvodce. Bez něj smí vodáci na Teplou Vltavu ve chvíli, kdy je výška vody nad 61 centimetrů. Při výšce hladiny 50 až 61 centimetrů smí vyjet denně maximálně 63 lodí. U hladiny nad 61 centimetrů může denně na řeku 180 plavidel. Na řeku mohou pouze kajaky a kánoe.

Letos však často voda nedosáhla ani na minimální přípustnou výšku. „Navíc kvůli tomu, že skutečně panuje delší dobu sucho, tak i když zapršelo, hladina zase velmi rychle klesla. Přitom v minulých letech po dešti se voda vždy několik dní udržela nad 50 centimetry," uvedl Dvořák.

V květnu se splouvá jen o víkendech a svátcích. Od června do konce října pak při odpovídajících podmínkách denně. Letos lodě na řeku nesměly 1. a 2. srpna, což souviselo s rekonstrukcí železničního mostu u Pěkné. Kvůli tomu se loni splouvalo jen do konce srpna.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky příroda, turistika, voda, Šumava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli nedostatku vody byla pro splouvání Teplé Vltavy jedna z nejhorších sezon  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.