Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Náměstí ozdobí osmnácti metrová jedle. Vánoční strom městu věnovala rodina z Kaliště

Zhruba před šedesáti lety vysadili prarodiče Lukáše Medvece na zahradě malou jedličku, která do dnešního dne vyrostla do výšky osmnácti metrů. Strom se ale začíná naklánět a majitelé se bojí, aby nespadl. Rozhodli se proto jedli věnovat městu, který ji porazí a využije jako vánoční strom. Na náměstí ho přivezou pracovníci Lesů a rybníků města České Budějovice v pátek 17. listopadu.

Na českobuděbudějovickém náměstí už se začínají pomalu chystat adventní trhy. Chybět na nich nesmí vánoční strom, který patří každoročně mezi jeden z nejhezčích v republice. Ten letošní věnovala městu rodina z Kaliště. Jde o osmnáct metrů vysokou jedli. 


Letošní vánoční strom. Zdroj: Město České Budějovice

„Asi třicet centimetrů vysokou jedličku vysadili před šedesáti lety prarodiče dárce pana Lukáše Medvece. A vyrostla z ní odhadem asi 18 metrů vysoká krasavice, k níž má rodina, ale i někteří sousedé silný citový vztah. A ten se ještě rozroste o další členy, až ji budeme zdobit a obdivovat na náměstí Přemysla Otakara II.. Už se moc těším,“ řekla primátorka Dagmar Škodová Parmová (ODS). 

Jedle se podle majitelů začala mírně naklánět do vozovky a s tím přišla obava, aby při silném větru na někoho nespadla a nezpůsobila tak více škody než užitku. „Také by mohlo dojít k poškození jejích kořenů při budoucí výstavbě vodovodu a kanalizace. Proto nás napadlo věnovat ji jako vánoční strom na českobudějovické náměstí, kde by dělala radost nejenom těm nejmenším obyvatelům, ale doufejme, že i všem návštěvníkům adventu,“ vysvětlila Šárka Medvecová.

Na Českobudějovickém adventu vystoupí Marie Rottrová. Stavba kluziště začne v pátek

Něco málo přes dva týdny zbývá do startu letošního Českobudějovického adventu. Pořadatel, kterým je agentura Art4promotion, i letos slibuje nabitý kulturní program. Na podiu na náměstí Přemysla Otakara II. vystoupí například Marie Rottrová nebo...

Letošní vánoční strom přivezou pracovníci společnosti Lesy a rybníky města České Budějovice na náměstí v pátek 17. listopadu. Jen o den později odstartuje Českobudějovický advent. Slavnostní rozsvícení stomečku je naplánováno na sobotu 2. prosince. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město České Budějovice

Štítky vánoční strom, advent, adventní trhy, vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Náměstí ozdobí osmnácti metrová jedle. Vánoční strom městu věnovala rodina z Kaliště  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.