Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Strakonická teplárna zdraží od ledna teplo o 14 procent, starosta to kritizuje

Strakonická teplárna zdraží od 1. ledna 2024 cenu za gigajoule (GJ) tepla o 14 procent. Lidé ve městě tak nově zaplatí 1020,71 korun bez DPH za jeden gigajoule. Teplárna o tom informovala na webu. Strakonický starosta Břetislav Hrdlička (Strakonická Veřejnost) považuje zdražení za velké. Od letošního léta je jediným akcionářem teplárny město.

„Nárůst (ceny) reflektuje aktuální situaci v energetice a počítá jak s legislativními dopady na naši společnost, tak přísnými požadavky na plnění emisních limitů a dekarbonizaci," uvedla teplárna. Letos v lednu zvýšila ceny za teplo meziročně o 55 procent, lidé letos platili 895,36 Kč bez DPH za jeden GJ. Strakonická teplárna vytápí asi 7000 domácností a desítky firem.

„Moc se mi nelíbí, že je to o tolik. Je to dost (velké zdražení). Pokud je to podložené celostátní inflací, nárůstem cen elektřiny... Jako radní jsme nedostali zdůvodnění. Nevím, jestli je to reálné, nebo není, ještě k tomu nemáme podklady. Budeme řešit s radou, co s tím," řekl dnes strakonický starosta Břetislav Hrdlička (Strakonická Veřejnost).

Strakonická teplárna skončila loni v zisku po zdanění 6,5 milionu korun, meziročně byl nižší o 39 procent. Tržby z prodeje výrobků, služeb a zboží loni stouply téměř o 19 procent na 377,9 milionu korun. Firma loni prodala 388 terajoulů (TJ) tepla, meziročně o osm procent méně. Vyplývá to z výroční zprávy, kterou teplárna zveřejnila na webu.

Na konci letošního června vytěsnila teplárna drobné akcionáře. Město Strakonice v ní tak získalo 100 procent akcií, drobným akcionářům zaplatilo za akcie kolem 15 milionů. Do loňského jara drželo město v teplárně 77,3 procenta akcií. Loni koupilo za 15 milionů podíl Teplárny Kladno ze skupiny Sev.en Pavla Tykače, jež měla 13,9 procenta akcií.

V září strakoničtí zastupitelé odmítli, aby do městské teplárny vstoupil strategický partner. Teplárna je stabilizovaná a není důvod akcie prodávat, řekli zastupitelé. Strakonice dostaly nabídku od investiční skupiny Natland, jako s investorem jednaly také s firmou Plzeňská teplárenská, která je propojená s EPH Daniela Křetínského. Posudek, jejž má radnice, vyčíslil hodnotu teplárny na 163,8 milionu Kč. Vstup investora dříve připouštěl místostarosta Rudolf Oberfalcer (Strakonická Veřejnost).

Strakonice, v nichž žije asi 23 tisíc lidí, mají letos rozpočet s příjmy 622,1 milionu a výdaji 704,6 milionu korun. Schodek 82,4 milionu pokryje z prostředků z minulých let.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Teplárna Strakonice

Štítky teplo, správa, ceny, Strakonice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strakonická teplárna zdraží od ledna teplo o 14 procent, starosta to kritizuje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.