Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na řadě jihočeských míst si včera lidé připomněli památku Karla Schwarzenberga

Na řadě jihočeských míst, se kterými byl spjat rod Schwarzenbergů, si v neděli lidé připomněli památku Karla Schwarzenberga, který zemřel v sobotu ve Vídni ve věku 85 let. Pietní místa vznikla například u zámku Orlík nebo u Schwarzenberské hrobky u Třeboně na Jindřichohradecku. Také v Čimelicích na Písecku, kde Karel Schwarzenberg strávil dětství, si chtějí svého bývalého významného obyvatele připomenout. Vyplývá to ze zjištění ČTK.

„Pietní místo zde spontánně vytvořili lidé,“ uvedla kastelánka orlického zámku Jana Kratochvílová.

Před rokem 1918 patřili Schwarzenbergové k nejbohatším rodům v Evropě. Kromě 200.000 hektarů půdy vlastnila rodina mimo jiné více než tucet zámků v Rakousku, Čechách a Německu. V roce 1941 majetek vyvlastnili nacisté, v Rakousku a Německu však byl po druhé světové válce vrácen. V Československu majetek zabrali komunisté a k Schwarzenbergům se částečně vrátil až po roce 1990. Schwarzenbergům byl vrácen v restitucích majetek orlické větve, mimo jiné právě zámek Orlík. Už několik let jej spravuje Schwarzenbergův syn Johannes.

Červenou už střídá zelená. Problémy na křižovatce Mánesova - F. A. Gerstnera jsou odstraněny

Doprava je v Budějcích obecně velké a často diskutované téma. Zejména pak parkování, výhody pro cyklisty nebo pruhy pro městskou hromadnou dopravu. Nově k probíraným tématům přibyl problém s křižovatkou Mánesova - F. A. Gerstnera. Konkrétně s...

Návštěvníci si na zesnulého aristokrata a politika vzpomněli také u Schwarzenberské hrobky u Třeboně. „Vytvořili zde srdce a v něm jsou zapálené svíčky,“ uvedla správkyně hrobky Lenka Mikuláštíková. Nárok na hrobku si dělala Schwarzenbergova nevlastní sestra Alžběta Pezoldová a obrátila se kvůli tomu před časem na soud. Schwarzenberg a Pezoldová se však ve sporu o hrobku začátkem roku 2021 mimosoudně dohodli. Vložili ji do nadačního fondu, který založili. V prosinci 2020 uzavřeli dohodu o společném postupu, aby ukončili dědické řízení.

Dětství strávil Schwarzenberg také v Čimelicících na Písecku. „Určitě nějakou pietní akci uspořádáme, musíme se o tom poradit. Pan Schwarzenberg zde byl před pár měsíci a prohlížel si zámek, který mu patřil,“ uvedla starostka Čimelic Šárka Hrdličková.

Karel Schwarzenberg patřil k nejvýraznějším osobnostem české politické scény. Mimo jiné byl ministrem zahraničí, předsedou TOP 09 a senátorem. Do voleb v roce 2021, před kterými oznámil odchod z politiky, byl nejstarším členem Poslanecké sněmovny. Letos 28. října mu prezident Petr Pavel udělil nejvyšší české státní vyznamenání Řád bílého lva za zvláště vynikající zásluhy o stát v oblasti politiky.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto TOP 09

Štítky ČR, Rakousko, diplomacie, vláda, úmrtí, Schwarzenberg, pietní, Jihočeský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Vaněk

Vážně si na toho fašistického vlastizrádce někdo vzpomenul?

Úterý, 14. listopadu 2023, 09:33Odpovědět

Na řadě jihočeských míst si včera lidé připomněli památku Karla Schwarzenberga  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.