Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Holky a technika - SPŠ Dukelská toto spojení sedí

PR článek

Střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická Dukelská 13 připravuje na technické povolání i dívky. Strojařina, energetika, robotika i elektromobilita nabízí dívkám prestižní povolání, které v očích veřejnosti budí velký respekt a obdiv.

Eliška Kolouchová (1.EE) objasňuje, jak si vybírala střední školu: „Technika mě bavila už od malička, kdy mě zajímalo, jak různé věci fungují. Na SPŠ SE jsem šla hlavně proto, že jsem chtěla kvalitní odborné vzdělání, kdyby mi nevyšla vysoká škola. Jako holka jsem o oboru elektroenergetika trošku pochybovala a myslela si, že je to hlavně pro kluky, ale mě baví si dokazovat, že i holka na to má.“

Po nástupu do školy se sice zdá, že studium odborné teorie je nuda, ale SPŠ SE nabízí řadu exkurzí, povinných i nepovinných praxí a stáží, které propojují teorii s praxí, což si studentky i studenti velice chválí. Právě povinné praxe ukážou řadě z nich, kam dále směřovat.

„Díky studiu na SPŠ SE mám možnost vidět stroje od nejmenší součástky a uvědomuji si, kolik práce a výpočtů za jedním výrobkem stojí. Během studia mě bavilo, že jsem sama mohla něco navrhnout a vyrobit. Vždy je radost vidět, že jsem něco dokázala sama,” zmiňuje o svém studiu Tereza Morávková (4.SA).

K výrobkům, výrobním postupům a vlastním projektům studentky a studenti využívají všechny školní laboratoře a dílny, a to už od 1. ročníku. Také mohou využívat dílnu pro veřejnost - hackspace. Tereza Böhmová (3.SA) k svému studiu s úsměvem dodává: „Nejlíp se na škole cítím u svářečky a v kovárně. Baví mě, že díky tomu, co umím ze školy, dokážu pomoct tátovi a třeba i vyrobit dárky pro rodinu. Úžasné je to propojení, protože třeba probíráte materiály a v dílnách si pak zkusíte, jak se který materiál chová.” Tereza ví, o čem mluví, v minulém šk. roce vyrobila ve školních dílnách dárek pro svého tatínka – motorku ze součástek.

Studentky reprezentují SPŠ SE v nejrůznějších soutěžích, a to nejen proto, že jsou dívky, ale právě pro svou výjimečnost a znalosti v oboru. Často se zúčastňují Jaderné maturity, Green Energy Tour, programování v programu Heidenhain, Týdnu vědy na Jaderce (ČVUT) a dalších.

Škola SPŠ SE organizuje i zahraniční stáže v rámci projektu Erasmus+. V seznamu účastníků nikdy studentky nechybí a ani v zahraničních firmách se neztratí. „Na stáži Erasmus+ jsem pracovala ve speciálním autoservisu, kde jsem vyměňovala na autech pneumatiky a drobné součásti. Poté, co jsem zaměstnavatele přesvědčila, že jsem slečna, která technice rozumí, jsem pracovala i na motoru. Každodenní rutina v montérkách s rukama od oleje mi jen úžasně pomohla spojit si teorii s praxí,” vzpomíná na stáž Pavlína Koubová (4.SA).

Výuka na SPŠ SE velmi dobře připravuje jak pro studium na VŠ, tak pro zaměstnání hned po maturitě. Najít pracovní místo, kde dívky uplatní své znalosti, není problém. Absolventky školy se shodují, že technické vzdělání zvyšuje jejich prestiž v očích kolegů.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky SPŠ SE, dukelská, strojárna, české budějovice, holky, technika, elektro

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Holky a technika - SPŠ Dukelská toto spojení sedí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.