Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Krumlově bude za Karla Schwarzenberga requiem, zapojí se granátnická garda

V Českém Krumlově bude za zesnulého politika a šlechtice Karla Schwarzenberga ceremoniál Vévodské requiem. Slavnostní bohoslužba, jíž se zúčastní Schwarzenberská granátnická garda, bude v kostele sv. Víta. Uskuteční se v rozmezí příštích dvou týdnů, termín ještě není jasný. Requiem připomene Schwarzenberga, který v neděli ve věku 85 let zemřel. Garda by se také ráda zúčastnila pohřbu se státními poctami 9. prosince v Praze, rozhodnutí ale ještě nepadlo.

„Co se týče pohřbu, nemohu předávat informace, dokud je nezveřejní rodina. Určitě bude ale v Českém Krumlově ceremoniál Vévodské requiem. Je to oficiální akce od obyvatel města. Přijde tam celá garda," řekl hejtman českokrumlovské gardy Martin Neudörfl. Slavnostní bohoslužby se zúčastní Schwarzenberská granátnická garda i s prapory. Dřív bývalo zvykem, že když zesnul panující kníže či vévoda, vystavovala se při tomto requiem vévodská koruna. Za druhé světové války se ale ztratila, jak řekl Neudörfl.

Schwarzenberská granátnická garda existuje od roku 1704. Od roku 2018 působí jako hradní stráž na hradu a zámku Český Krumlov, navázala tím na dlouholetou tradici, kterou ukončil v roce 1948 komunistický režim. Granátnická garda bývala prestižní záležitost. Mívali ji suverénní šlechtici s vlastním státním územím. Granátníci původně fungovali jako tělesná stráž, což platilo i v případě Schwarzenberské gardy. "V roce 1742 byla přesunutá sem do Českého Krumlova. Od té doby měla funkci hradní stráže," uvedl již dříve Neudörfl.

Rakev zesnulého bývalého ministra zahraničí, poslance, senátora a hradního kancléře Karla Schwarzenberga bude veřejně vystavená od středy 6. prosince do pátku 8. prosince v kostele Maltézských rytířů Panny Marie pod řetězem v Praze. Rodina přijala nabídku ústavních činitelů na možnost pohřbu se státními poctami. Uskuteční se v katedrále svatého Víta na Pražském hradě v sobotu 9. prosince v poledne.

V jižních Čechách vznikají od neděle pietní místa. Bohoslužbou si tuto středu připomenou Schwarzenberga v kostele v Čimelicích na Písecku. Schwarzenberg v Čimelicích strávil část dětství a k místu měl stále vztah. Pokud mu to čas dovolil, navštěvoval i místní kostel, řekl ČTK čimelický farář Ludvík František Hemala. Schwarzenberg strávil velkou část dětství nejen v Čimelicích, ale také v nedalekém Orlíku. V parku u orlického zámku je také rodinná hrobka Schwarzenbergů. Na Orlíku i v Čimelicích vznikla pietní místa. V jižních Čechách je také známá hrobka šlechtické rodiny Schwarzenbergů v Domaníně u Třeboně na Jindřichohradecku.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Marek Hilšer, x.com

Štítky ČR, diplomacie, pietní, Schwarzenberg, Jihočeský, FOTO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Myslel jsem že všechny granáty už mafiáni poslali ukáčkum.

Čtvrtek, 16. listopadu 2023, 10:24Odpovědět

Martin Vaněk

A bude také přítomna garda Sudetoněmeckého landsmanšaftu? Nebo jde o ty samé osoby, jen se kvůli krytí jmenují jinak? A co potomci cikánů, které jeho předci používali k nuceným pracem, a dokonce jim zřídili na svém pozemku pracovní tábor - také budou přítomni? :-D

Středa, 15. listopadu 2023, 17:12Odpovědět

V Krumlově bude za Karla Schwarzenberga requiem, zapojí se granátnická garda  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.