Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Přihláška pro Evropské hlavní město kultury je pokřtěná. Co Budějce čeká?

Zástupci zapsaného ústavu Budějovice 2028 spolu s vedením Českých Budějovic včera oficiálně pokřtili vítěznou přihlášku města pro Evropské hlavní město kultury, kterým budou Budějce v roce 2028. Kromě toho v Solnici na Piaristickém náměstí také představili jednotlivé projekty a program, na který se mohou lidé těšit.

V prostorách Solnice se v úterý večer sešli zástupci zapsaného ústavu Budějovice 2028, který má celý projekt Evropského hlavního města kultury 2028 ve městě na starost, se zástupci radnice. Společně pokřtili překlad Bid Booku, tedy přihlášky, se kterou město zvítězilo.

„Musím poděkovat, že tu přípravu inicioval bývalý pan primátor Juraj Thoma (HOPB) v roli náměstka pro kulturu. Ale i celému týmu, který tu přihlášku připravil. Tam jsme totiž museli jako město ukázat, co nejlepšího tu máme, a co můžeme nabídnout,“ řekla primátorka Dagmar Škodová Parmová (ODS).

Podle nově zvolené ředitelky ústavu Veroniky Láchové je přihláška plná projektů, které město posunou a přispějí k rozvoji kultury nejen městu, ale i kraji. „Udělám maximum pro to, abych týmu vytvořila takový background, který si zaslouží, abych jim pomáhala v managmentu, nejsem zas tak kovaná v kultuře, ale dokážu pomoct s projektovým řízením, marketingem, strategií, ekonomikou, a to jim chci nabídnout. Doufám, že se mi to povede a s týmem budeme tvořit krásný celek,“ řekla.

Novou ředitelkou pro EHMK 2028 je Veronika Láchová z České federace potravinových bank

Novou ředitelkou zapsaného ústavu České Budějovice – Evropské hlavní město kultury 2028 bude Veronika Láchová. Minulý týden o tom rozhodla komise složená z politiků a odborníků. Láchová působila jako emeritní ředitelka České federace...

První novinkou bude od příštího roku divadelní festival Jižní Svéráz, který má propojit Jihočeské divadlo, Rezi.dance Komařice a soubor Continuo. Festival se bude konat jednou za dva roky a půjde o největší veřejnou akci. Konat se bude také projekt Skateholders, který má vytvořit prostor pro městské venkovní sporty.

Vznikne i skateboardový vzdělávací program s důrazem na lepší integraci dětí a mládeže ze sociálně znevýhodněných rodin, vyplývá z podkladů na webu. V roce 2024 se v Českých Budějovicích také otevře nový dům pro tvůrčí pobyty umělců.

Kromě měkkých projektů, které tvoří kulturní akce, čeká město několik infrastrukturních projektů. Půjde například o výstavbu nové budovy Alšovy jihočeské galerie na Senovážném náměstí nebo rekonstrukci Kulturního domu Slavie.

V plánu je také výstava Hervého Tulleta v nové galerii zaměřené na malé děti. Jiná výstava Moje hokejová rodina oslaví 100 let budějovického hokeje. Festival Mosty nabídne současný cirkus, divadla se potkají na festivalu Jižní svéráz i při akci Krajina příběhů. Organizátoři počítají také s městskými slavnostmi. V různých částech města vzniknout také různá kulturní místa zvaná hotspoty.

Odhad nákladů je zhruba 850 milionů korun. Ministerstvo kultury na akci přispěje půl miliardy, město přes 200 milionů, Jihočeský kraj kolem 150 milionů. „Je to kombinace peněz z města, kraje a z ministerstva kultury (MK), protože se mi podařilo domluvit s panem ministrem Martinem Baxou (ODS), že nám ministerstvo přispěje na organizaci 500 milionů korun. Peníze jsou rozdělené tak, že 300 milionů by mělo být na infrastrukturní projekty a 200 milionů do měkkých projektů," okomentoval jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Evropská unie pro každý rok vybírá tři města, která titul Evrospké hlavní město kultury ponesou. Pro rok 2028 to budou České Budějovice, druhé město bude ve Francii, která vybírá ze čtyř měst, vítěz by měl být známý v prosinci. Třetím evropským kulturním městem bude v roce 2028 Skopje v Severní Makedonii.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pavel Balek

Štítky EKMK 2028, Evropské hlavní město kultury, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přihláška pro Evropské hlavní město kultury je pokřtěná. Co Budějce čeká?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.