Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Na jihu Čech se začalo letos stavět o třetinu méně rodinných domů než loni

V jižních Čechách se za první tři čtvrtletí letošního roku začalo stavět 1547 bytů, meziročně o necelá čtyři procenta méně. Rodinných domů se začalo stavět o třetinu méně než za stejné období loni. Nejvíc bytů se začalo stavět na Českokrumlovsku, na bytové výstavbě kraje se tento okres podílel víc než čtvrtinou, byly to hlavně byty v nových bytových domech. Firmy v kraji od ledna do září dokončily 1629 bytů, což je meziroční nárůst o 12 procent.

Ve čtyřech ze sedmi jihočeských okresů klesl počet bytů, které se začaly stavět. Z toho na Českobudějovicku byl meziroční pokles o polovinu. „V nových rodinných domech v kraji se začalo stavět 707 bytů, o třetinu méně než ve stejném období předchozího roku. Byty tohoto typu se v kraji na zahájené výstavbě podílely z necelých 46 procent," uvedla Irena Votrubová z krajské správy ČSÚ v Českých Budějovicích. V nových bytových domech na jihu Čech začalo vznikat 506 bytů, přičemž téměř dvě třetiny z toho na Českokrumlovsku.

Z 1629 bytů, které firmy od ledna do září v kraji dokončily, jich byly téměř dvě třetiny v nových rodinných domech. To byl meziročně nárůst víc než o pětinu. Ve srovnání okresů připadalo nejvíc dokončených bytů na Českobudějovicko, 36 procent všech.

V ČR se od ledna do září začalo stavět 27 304 bytů, což je meziroční pokles zhruba o 15 procent. Čísla klesla ve všech krajích s výjimkou Karlovarského. O necelá čtyři procenta ubylo v meziročním srovnání i dokončených bytů, jichž bylo za první tři čtvrtletí v Česku 25 957.

Kvůli nižší poptávce odstavují letos závody největší čeští výrobci cihel, firmy Wienerberger i Heluz. Společnost Wienerberger propustila v Hranicích na Moravě, kde vyrábí střešní krytinu, 24 lidí, počet směn tam snížila ze čtyř na tří. ČTK to řekl generální ředitel firmy Kamil Jeřábek. V říjnu firma oznámila, že odstavila závod v Týně nad Vltavou, odkud propustila 35 z 54 pracovníků. Wienerberger měl loni kolem 900 zaměstnanců.

Ohodnoť článek

Štítky byty, stavby, Jihočeský, ČSÚ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihu Čech se začalo letos stavět o třetinu méně rodinných domů než loni  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.