Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Digitální dvojče pomáhá v Boschi s výrobou nových strojů

PR článek

Firma Robert Bosch je největším zaměstnavatelem v Jihočeském kraji a kromě jiného se v Českých Budějovicích věnuje vývoji a konstrukci nových strojů. S jejich programováním pomáhá automatizačním inženýrům digitální dvojče. To je zjednodušeně virtuální podobou skutečného stroje.

Běžná výroba zařízení, sloužícího k výrobě nebo testování výrobků Bosch, trvá řadu měsíců. Na jednom projektu se podílí řada odborníků a oddělení v areálu firmy budějovického Bosche. Mezi ně patří i zkušený automatizační inženýr Jiří Masopust.

Na počátku projektu je konstruktér, který vymyslí, jak celý stroj bude fungovat a následně vytvoří jeho 3D model. Jako další přichází na řadu elektrokonstruktér, který zpracuje návrh elektrických obvodů a nakreslí elektrická schémata. Poté nákupní oddělení poptá dodávku komponentů. Po pečlivé přípravě se vše musí sestavit dohromady a následně provést zapojení elektrických prvků.

„Programátor, který celý stroj rozpohybuje a oživí, přichází na řadu na samém konci tohoto procesu. Přesná koordinace termínů je důležitá, abychom měli dost času na programování a nemohly zde vzniknout žádné chyby,“ popisuje Jiří Masopust

Právě proto vznikl projekt digitálního dvojčete. „Zjednodušeně je to virtuální reprezentace či simulace skutečného stroje,“ vysvětluje Jiří Masopust.

Digitální dvojče umožňuje práci se skutečným strojem ve virtuálním prostředí. Na snímku Jiří Masopust.

Díky novince je možné začít s programováním mnohem dříve, než je na dílně sestaven skutečný stroj. Simulaci programátoři připraví za jeden až dva dny a poté se stroj programuje stejným způsobem, jako kdyby se jednalo o skutečné zařízení. Tato práce trvá několik týdnů.

Digitální dvojče umožňuje vyzkoušet si skutečný provoz daného stroje včetně všech jeho funkcí. Zároveň je možné odhalit případné nedostatky ještě před tím, než je stroj postavený. I poté však následuje pečlivé testování.

Jeden ze skutečných strojů, který má své digitální dvojče. 

Digitální dvojče chtějí navíc vývojáři udržovat v průběhu celého životního cyklu stroje tak, aby bylo možné s ním pracovat v budoucnu. Například v situaci, kdy bude vlastník stroje, kterým je výrobní oddělení, požadovat nějakou úpravu, modernizaci nebo přípravu na nový výrobek. V takovém případě se vše opět otestuje pomocí digitálního dvojčete a až poté přenese na skutečný stroj. Tím se zkrátí nutná odstávka výroby například z několika týdnů na několik dnů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky robert bosch, české budějovice, digitální dvojče, vývoj, podnikání, jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Digitální dvojče pomáhá v Boschi s výrobou nových strojů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.