Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Užijte si vánoční atmosféru v Jindřichově Hradci

PR článek

V letošním roce začne advent v Jindřichově Hradci již poslední týden v listopadu. Vánoční chaloupky budou otevřené jak na náměstí Míru, tak i na Masarykově náměstí. Jedna z nich je dokonce dobročinná. Město ji poskytlo zdarma sociálním a charitativním organizacím, které se v ní střídají a prodávají své výrobky a občerstvení. Atmosféru v této lokalitě podtrhne i nová světelná ozdoba se znakem města Jindřichův Hradec, která přes adventní období nahradila vodní prvek v parku. Toto místo je vhodné pro krásnou vánoční fotografii. Veškerá výzdoba ve městě se rozsvítí společně s vánočním stromem na náměstí Míru v sobotu 2. prosince 2023 v 18:00 hodin.

Před samotným rozsvícením stromu začne program v 17:50 hodin vystoupením pěveckého sboru Koťata ze 3. mateřské školy, zazní slova starosty města Michala Kozára a jindřichohradeckého probošta P. Ivo Prokopa, který vánočnímu stromu požehná. V letošním roce rozsvítí vánoční strom na náměstí právě děti ze 3. mateřské školy na sídlišti Vajgar u Merkuru. Jejich živý betlém totiž vyhrál v loňském roce v soutěži mateřských škol o nejlepší betlém. Slavnostní program vyvrcholí koncertním vystoupením skupiny X-TET.

Předvánoční atmosféru již 1. prosince zpříjemní Vánoční koncert Jindřichohradeckého Big Bandu v 19:00 v divadelním sále KD Střelnice. Hostem bude Petr Bende. S orchestrem vystoupí také jeho stálé sólistky, sólisté a dětský pěvecký sbor. 

V úterý 5. prosince se bude konat od 16:00 hodin Čertovské odpoledne v divadelním sále KD Střelnice. Na děti čeká zábavné odpoledne s Mikulášem, anděly a čerty. Pro všechny malé návštěvníky je připraven dáreček.

O víkendu 9. a 10. prosince se budou konat vánoční trhy v centru města a Adventní dny na zámku. V rámci Adventních dnů na zámku se můžete těšit na tržiště s originálním zbožím, řadu uměleckých představení, malý zvěřinec a výrobu vánočních ozdob z přírodních materiálů. V provozu bude opět 500 let stará černá kuchyně. Své dovednosti předvedou umělečtí řezbáři, kovář, hrnčíři a pletař košíků. Na náměstí Míru a na Masarykově náměstí program tradičně doplní vystoupení dětí z místních mateřských a základních škol, EASY School a Julie Nosková s doprovodem.

Na tento víkend si program připravily i Dům gobelínů a Muzeum fotografie a Moderních obrazových médií. Těšit se můžete na ukázky řemesel, dílny pro děti a dospělé a na vánoční fotografování v muzejním ateliéru.

Během návštěvy Jindřichova Hradce stojí za to podívat se na Krýzovy jesličky

Unikát jindřichohradeckého muzea - Krýzovy jesličky - je po sedmi letech náročného restaurování opět zpřístupněn veřejnosti v celé své kráse. Toto výjimečné umělecké dílo, největší lidový mechanický betlém na světě, je od roku 1998 zapsáno v Guinnessově knize rekordů. Tvůrcem velkolepého betlému je jindřichohradecký punčochářský mistr Tomáš Krýza, který jej vytvářel více než šedesát let. Jesličky obsahují 1398 figurek lidí a zvířat, z nichž se 133 pohybuje. Figurky jsou vyrobeny z kašírovací hmoty a ze dřeva. Původní mechanismus, který byl zpočátku poháněn ručně, rozvádí pohyb z jediného elektromotoru. Otevřeno je denně mimo pondělí 8:30-12:00 a 13:00-17:00 hodin. www.mjh.cz

Mintmarket a advent v Muzeu fotografie

V sobotu 16. prosince se můžete těšit na trhy s originálním zbožím a adventní sobotu v Muzeu fotografie a MOM. Čeká vás vánoční fotografování v ateliéru od 10:00 do 16:00, tvoření pro děti, ukázky řemesel a oblíbený Mint Market od 10:00 do 18:00 hodin. Vánoční dárky tak vyřídíte na jednom místě. Český design, autorská móda, ručně vyráběné šperky, keramické výrobky, bio kosmetika, hračky, zkrátka krásné dárky, které bude radost rozbalovat pod stromečkem. Vybírat budete moci z více než 40 krásných značek ze všech koutů republiky. Bio kosmetika, oblečení pro malé i větší, šperky z kovu, papíru, dřeva nebo plastu, kabelky nejrůznějších velikostí a tvarů, sojové svíčky, makramé nebo lapače snů, delikatesy a mnoho dalšího. www.mfmom.cz

Koncerty v době jindřichohradeckého adventu

5.12. 2023 od 19:30 – Vánoční koncert Petra Přibyla – Muzeum fotografie a MOM
10. 12. 2023 od 18:00 - Adventní koncert Jindřichohradeckého symfonického orchestru – kaple sv. M. Magdaleny
12. 12. 2023 od 18:00 - Anděl na kůru – kaple sv. M. Magdaleny
13. 12. 2023 od 18:00 - ČESKO ZPÍVÁ KOLEDY - náměstí Míru
17. 12. 2023 od 16:00 - Adventní koncert Třeboňských pištců – kaple sv. M. Magdaleny
26. 12. 2023 od 16:00 a 18:00 - Vánoční koncerty PS Jakoubek YMCA a hosté – kaple sv. M. Magdaleny

Podrobný program naleznete na www.jh.cz

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Jindřochův Hradec, Vánoce, vánoční atmosféra, advent

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Užijte si vánoční atmosféru v Jindřichově Hradci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.