Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Zubní pohotovost se stěhuje. Kraj a město na provoz přispějí 9 milionů ročně

Zubní pohotovost se od ledna 2024 stěhuje z areálu českobudějovické nemocnice o několik set metrů dál, na Lidickou třídu do objektu, kde nyní sídlí Česká spořitelna. Pohotovost bude fungovat 365 dní v roce v rozšířených ordinačních hodinách. Kraj a město budou na provoz přispívat 9 milionů ročně.

Zubní pohotovost dosud sídlila v dolním areálu českobudějovické nemocnice. Od ledna 2024 ji kraj přestěhuje na Lidickou třídu do bývalého objektu Regina, ve kterém nyní sídlí Česká spořitelna. Nová metropolitní zubní pohotovost bude sídlit v prvním patře budovy. „Bude fungovat 365 dní v roce a oproti té, která byla do teď v nemocnici, bude mít rozšířené ordinační hodiny ve všední den o 1 hodinu, o víkendech o 2 hodiny. Provoz ve všední den bude od 16-22 hodin, o víkendu a státních svátcích 8 do 20 hodin,“ uvedl jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Na provoz pohotovosti bude ročně přispívat kraj a město celkem devět milionů korun. Provozovatelem pohotovosti bude společnost Zubní s.r.o, která zvítězila ve výběrovém řízení, které Jihočeský kraj vypsal. Hejtman upozornil, že se nejdená o novou zubní ordinaci, kde by našli lidé stálého zubaře. Jde o prostor, kde mohou lidé řešit akutní problémy mimo ordinační dobu svého zubaře.

Nová naděje pro zubní pohotovost? Převzít by ji mohla soukromá ordinace

Jihočeský kraj hledá způsob, jak vyřešit problém se zubní pohotovostí. Její obslužnost je velké téma po celém regionu. Krajský úřad nyní vypisuje veřejnou zakázku na dodavatele této služby. Pohotovost by tak obsluhovala soukromá ordinace po dobu...

„Po novém prostředí i kvalitním přístrojovém vybavení volali i sami pohotovost sloužící zubní lékaři, i proto jsme se rozhodli k tomuto kroku, abychom jim co největší komfort zajistili. Metropolitní pohotovostní služby jsou trend, který prosazuje i stomatologická komora v krajských městech s největší spádovostí pacientů. Chápu, že pro někoho s nutností dojet v akutním případě do Českých Budějovic, se může jevit jako problém, ale vzhledem k tomu, že se nejedná o život ohrožující stavy, které nevznikají z minuty na minutu a které nepotřebujeme řešit denně, tak je tohle provozně i ekonomicky nejracionálnější řešení jak pro Jihočechy zajistit v téhle oblasti co nejlepší péči," okomentoval na svém Facebooku Kuba.

Dotační program pro lékaře

Kvůli nedostatku lékařů vypsalo vedení Jihočeského kraje v minulých letech dotační program, pomocí kterého se snaží na jih Čech přivést nové praktické lékaře, psychology nebo právě zubaře. Motivační dotace pro jednoho lékaře je 600 tisíc korun, kraj mu bude také pět let přispívat měsíčně na bydlení 15 tisíc korun. Noví doktoři by měli v kraji zůstat alespoň pět let. Podle krajského webu měly být během letošního roku schváleny čtyři žádosti nových lékařů. „Daří se nám to, jen za poslední dobu jsme jich (lékařů pozn. redakce) do řady míst v jižních Čechách přivedli zhruba sedm. Je to ale problém, který trápí celou Českou republiku, a právě proto, abychom tady v krajském městě měli péči zajištěnou, tak jsme připravili tuto novou metropolitní pohotovost," komentoval hejtman ve svém videu. 

Krajský program nalákal na jih Čech už téměř desítku lékařů. Budeme v tom pokračovat, říká hejtman

Do konce roku by mohl Jihočeský kraj díky dotačnímu programu získat více než deset lékařů. Jde jak o zubaře, praktické lékaře tak například i psychologa. Do budoucna chce kraj podle hejtmana Martina Kuby (ODS) v kampani pokračovat.

Využíváte zubní pohotovost?

Celkem hlasovalo173 čtenářů

Hodnocení článku je 48 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Elmira Talířová

Štítky pohotovost, zubní pohotovost, nemocnice, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

A nebylo by to lepší nechat v té nemocnici?!Pokud je v majetku města či kraje tak by to bylo zadarmo!!!!!!

Sobota, 25. listopadu 2023, 12:51Odpovědět

Zubní pohotovost se stěhuje. Kraj a město na provoz přispějí 9 milionů ročně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.