Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Strakonická teplárna zvýšila podíl obnovitelných zdrojů, z nichž vyrábí teplo

Strakonická teplárna letos meziročně zvýšila podíl obnovitelných zdrojů, jež využívá k výrobě tepla. Zatímco za celý loňský rok se biomasa na výrobě tepla podílela z necelých 77 procent, od letošního ledna do října to bylo přes 90 procent, informovala městská firma na webu. Starosta Břetislav Hrdlička (Strakonická Veřejnost) řekl, že teplárna chce předělat jeden kotel jen na dřevní štěpku, aby ji pak k výrobě tepla používala ze 100 procent.

„Meziroční podíl obnovitelných zdrojů na výrobě tepla ve strakonické teplárně významně vzrostl," uvedla Strakonická teplárna. Loni použila biomasu ze 76,8 procenta a z 22,5 procenta uhlí. Za prvních deset měsíců letošního roku tvořila biomasa 90,6 procenta a uhlí 8,7 procenta. Z necelého procenta použila k výrobě tepla mazut, stejný podíl měl extra lehký topný olej.

„Teplárna má v plánu předělat celý jeden kotel na štěpku, protože kotle nejsou stavěné na výrobu energie z biomasy, ale z uhlí a biomasy. Chtějí to přestavět, aby byl kotel určený jenom na štěpku, a dosáhnout (podílu na výrobě tepla) 100 procent. Otázka je, jaká je perspektiva topení biomasou, teď se dělá rozbor. Je ale samozřejmě dobře, že podíl štěpky vzrůstá. S povolenkami (na spalování uhlí) by cena tepla byla katastrofa," řekl starosta Břetislav Hrdlička (Strakonická Veřejnost).

Od ledna teplárna zdraží teplo

Strakonická teplárna zdraží podle informací na webu od 1. ledna 2024 cenu za gigajoule (GJ) tepla o 14 procent. Lidé ve městě tak nově zaplatí 1020,71 korun bez DPH za jeden gigajoule. Domácnost s bytem 2+1 si tak ročně připlatí zhruba 2000 korun, u bytu 3+1 to bude asi 3500 korun za rok, sdělil ředitel teplárny Pavel Bulant. Strakonický starosta již dříve řekl, že zdražení považuje za velké. Jediným akcionářem teplárny je od letošního léta město.

Letos v lednu zvýšila teplárna ceny za teplo meziročně o 55 procent, lidé letos platili 895,36 korun bez DPH za jeden GJ. Strakonická teplárna vytápí asi 7000 domácností a desítky firem. Ve městě žije asi 23 tisíc lidí.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Teplárna Strakonice

Štítky ČR, teplo, správa, Strakonice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strakonická teplárna zvýšila podíl obnovitelných zdrojů, z nichž vyrábí teplo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.