Počasí dnes22 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

V Českých Budějovicích a na Šumavě napadlo nejvíce sněhu za desítky let

V Českých Budějovicích napadlo o víkendu nejvíce sněhu za 50 let. V sobotu naměřili hydrometeorologové ve městě 41 centimetrů. Je to nejvyšší prosincová hodnota minimálně od roku 1969. Rekordní množství sněhu také napadlo na některých místech na Šumavě. Přestože od neděle už v kraji nesněží, údržba silnic a chodníků v Českých Budějovicích stále neskončila.

„Například v roce 2010 napadlo 2. prosince za den v Českých Budějovicích 16 centimetrů sněhu. Od té doby zde v prosinci nikdy tolik sněhu za jeden den nebylo. Až v sobotu napadlo 41 centimetrů," uvedla Renata Uhlíková z budějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Úklidová služba v Českých Budějovicích i dnes odváží sníh na náplavku k Dlouhému mostu. „Upozorňujeme lidi také na to, aby byli obezřetní, protože v korunách stromů a na střechách domů stále zůstává velké množství sněhu a hrozí jeho sesuv," řekla mluvčí českobudějovické radnice Jitka Welzlová.

V jižních Čechách napadlo v noci místy až tři čtvrtě metru sněhu. Situace se blíží kalamitnímu stavu, řekla dnes ředitelka Správy a údržby silnic (SÚS) Jihočeského kraje Andrea Jankovcová. Hlavní tahy jsou sjízdné, silničáři mají v terénu všech...

Jihočeský kraj má za sebou z pohledu počasí nestandardní víkend. Páteční a sobotní intenzivní sněžení způsobilo potíže v dopravě a výpadky v dodávkách elektřiny. Hejtman Martin Kuba (ODS) proto v sobotu ráno vyhlásil kalamitní stav, odvolal ho v neděli v podvečer. Vyhlášení kalamitního stavu umožňuje obcím nedodržet běžná pravidla pro údržbu veřejných komunikací. Vyhlašuje se v situaci, kdy přírodní podmínky, například sněžení, výrazně zasahují do běžného života většího počtu obyvatel.

Intenzivně sněžilo i na Šumavě. „Napadlo zde nejvíce sněhu v první prosincové dekádě za posledních 60 let. Jedná se především o místa s nadmořskou výškou do 800 metrů. Ale i ve vyšších polohách bylo někde množství sněhu rekordní," uvedl Ivo Rolčík, který na Šumavě provozuje několik meteostanic. V nadmořské výšce kolem 800 metrů napadlo až 70 centimetrů sněhu. Na hřebenech se výška sněhu blížila k jednomu metru.

„Nyní už jsou ty údaje o něco nižší. Například na Plechým bylo 94 centimetrů a nyní tam výška dosahuje 88 centimetrů. Sníh je prachový, sedá si a trochu ztrácí na objemu," uvedl Rolčík.

Intenzivní sněžení z pátku a soboty vystřídaly v pondělí na jihu Čech silné mrazy. Na Šumavě klesla teplota k minus 25 stupňům Celsia, u Volar na Prachaticku naměřili minus 28,1 stupně Celsia.

Česko zažilo nejchladnější ráno této zimy, nejvíc mrzlo na Šumavě

Česko dnes zažilo nejmrazivější ráno začínajícího týdne i této zimy. Nejchladněji bylo na Šumavě, teploty tam klesly pod 25 stupňů Celsia pod nulu, ve Volarech na Prachaticku naměřili minus 28,1 stupně Celsia. Silnice byly ráno sjízdné, na...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky České Budějovice, sníh, kalamita, zima

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Českých Budějovicích a na Šumavě napadlo nejvíce sněhu za desítky let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.