Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Z nasvícené Černé věže se snesl anděl. Na zemi ho doprovodilo pět obřích loutek

Zaplněné náměstí Přemysla Otakara II. sledovalo dnes večer přelet anděla nad adventním městečkem. Živého “anděla” vystřídalo na zemi pět loutek, které si nechalo město vyrobit. V minulosti náměstí obcházela loutka obřího anděla, která směrem k obyvatelům města pronášela vánoční poselství.

Ani v letošním roce nechyběl na začátku adventu tradiční přelet anděla nad českobudějovickým náměstím. Z Černé věže se směrem k Domu umění vydal přesně v 17:45. Po cestě zamával divákům, a když minul Samsonovu kašnu, spustil se pomalu mezi Budějčáky. „Chodíme na anděla každý rok. Děti to mají rády a my se u toho alespoň zahřejeme svařákem nebo punčem a prohlédneme si trhy,“ popsala Monika Medvecká.

V minulých letech akci doprovázela obří loutka anděla, která se prošla kolem náměstí a směrem k obyvatelům města pronesla vánoční poselství. Poslední roky loutka během přeletu anděla chyběla, nyní ale město tradici obnovilo. Nechalo si vyrobit pět zbrusu nových loutek, které, jak bylo v minulosti zvykem, obešly náměstí a pozdravily všechny příchozí. 

Mnoho lidí nový program chválilo. „Jsou úplně kouzelný,“ řekla redakci malá Anetka. Podle některých byl ale předchozí anděl lepší. „Za mě původní anděl s poselstvím byl top. Byla to tradice a symbol celé mikulášské,“ napsala například Jitka.

Kromě anděla připravilo město i některé další vánoční akce. Chybět nebudou Gospelové Vánoce, Radniční řemeslné dílny, trhy na Radničním nádvoří nebo Staročeské vánoce v Panské uličce. Adventní neděle se i letos vedení města rozhodlo udělat bez aut. Výjimkou bude poslední neděle, která je zároveň Štědrým dnem. „Nechtěli jsme v tento den omezovat ty, kteří na náměstí bydlí. Omezení tedy bude na Štědrý den platit pouze do 12 hodin,“ uvedla už dříve náměstkyně pro kulturu Zuzana Kudláčková (Piráti).

Líbily se vám nové loutky andělů?

Celkem hlasovalo348 čtenářů

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Elmira Talířová

Štítky advent, českobudějovický advent, české budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z nasvícené Černé věže se snesl anděl. Na zemi ho doprovodilo pět obřích loutek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.