Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Kolem lipenského jezera je pro běžkaře upravených přes 100 kilometrů tras

Kolem lipenského jezera je pro běžkaře upravených přes 100 kilometrů tras. Lidé mohou vyrazit na okruhy u Frymburku, Pasečné, Horní Plané, Nové Pece i Stožce. Podmínky jsou teď díky víkendovému sněžení ideální. Okruhy běžkařům upravil i skiareál Zadov, využít bude možné nejméně 40 kilometrů tras. Připravený je i Volarský okruh a trasa z Volar na Soumarský most, oznámilo volarské kulturní a informační centrum.

Na Lipně jsou upravené trasy od Stožce po Rožmberk. „Podle předpovědi by měla být v příštím týdnu obleva, tak lze tento týden čekat v lipenských stopách velký nával," uvedl Pavel Pechoušek z Turistického spolku Lipenska. 

V okolí Frymburku je připravených 20 kilometrů tratí, pro klasiku i bruslení. Hlavním nástupním místem je louka za fotbalovým hřištěm. Trasa má šířku přes šest metrů. Leží tam přibližně 50 centimetrů sněhu. V pátek odpoledne budou upravovat pro běžkaře trasy v okolí Pasečné. Naposledy v neděli protáhli ve spolupráci s Rakušany 56 kilometrů tratí na obou stranách hranice. „V okolí Pasečné je až metr sněhu a podmínky pro běžkování by měly být ideální," řekla provozovatelka areálu Kamila Sušanková.

Kolem Horní Plané je připravených 35 kilometrů tras. Vedou na Houbový vrch, na Hůrku k restauraci U Medvídků či k rybníku Olšina. Jak řekl rolbař Milan Mráz, sněhu je dost a stopy budou projíždět ještě v pátek. V okolí Nové Pece a Stožce je podle rolbaře Luďka Švejdy připravená trať z Nové Pece, která vede na Plešné jezero. „Jedná se z části o trasu, která kopíruje trasu Šumavské 30. Vede přes pastviny, Říjiště, Schwarzenberský kanál, Jelení vrchy až na Plešné jezero," uvedl Švejda. V okolí Stožce je připravených asi deset kilometrů lyžařských stop.

Díky výborným podmínkám otevřel lipenský skiareál i zimní středisko na šumavském Zadově už ve čtvrtek. O víkendu napadlo v kraji místy až 70 centimetrů sněhu. Na lipenských sjezdovkách leží 85 centimetrů sněhu, na Zadově kolem 70 centimetrů, sdělili ve středu zástupci skiareálů. Střediska původně plánovala, že otevřou v pátek. Tento pátek poprvé otevře skiareál Hochficht na česko-rakouské hranici. Upravených bude přes 16 kilometrů sjezdovek, na nichž leží 90 až 110 centimetrů sněhu, uvedl za areál Martin Řezáč.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Matěj Matoušek

Štítky ČR, počasí, rekreace, hory, Jihočeský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kolem lipenského jezera je pro běžkaře upravených přes 100 kilometrů tras  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.