Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Taconova začne v roce 2024 vyrábět u Budějovic oběhová čerpadla. Přijme až 150 lidí

Firma Taconova Production začne od jara 2024 vyrábět v hale u Českých Budějovic oběhová čerpadla, která udržují tlak teplé vody v topeních. Zaměstná 100 až 150 lidí. Pronajala si část haly v nové průmyslové zóně v Boršově nad Vltavou. Investice byla v řádech milionů korun. V roce 2025 chce v hale vybudovat své centrální distribuční centrum pro Evropu. Jde o první firmu, která v nové průmyslové zóně sídlí.

„Roste poptávka po našich výrobcích a potřebujeme nové výrobní a skladovací prostory, abychom se se mohli dál rozvíjet. Důležitá je i blízkost dálnice (D3), většinu výrobků prodáváme ve střední Evropě," řekl při otevření haly generální manažer firmy Taconova Production Martin Marek. Firma má 25 let závod ve Velešíně na Českokrumlovsku, jehož kapacita už nestačí. Hala je velká 20 000 metrů čtverečních, Taconova si pronajala polovinu plochy.

Teď do nové haly přesouvá firma materiál, příští týden tam přestěhuje linky na výrobu výměníkových bytových stanic. V dubnu příštího roku tam začne vyrábět oběhová čerpadla, jež udržují tlak teplé vody v oběhových vodních systémech, jako jsou topení i podlahové topení. „V každé stavbě je několik takových čerpadel," řekl Marek. V hale bude mít nejdřív firma manuální montážní linku, v budoucnu plně automatizovanou. Ve skladu je 2500 paletových míst.

Loni měla firma Taconova Production tržby z prodeje výrobků, služeb a zboží 706,8 milionu korun a zisk po zdanění 25,2 milionu. Vyplývá to z účetní závěrky firmy. Ve Velešíně zaměstnává 80 lidí, dříve to bylo kolem 200, ale protože firma hodně výroby automatizuje, počet pracovníků klesl, řekl Marek. Firma spadá pod americkou rodinnou společnost Taco. Do ní v Evropě patří velešínský závod a švýcarská Taconova Group, jež se věnuje obchodu, uvedl manažer. Obrat Taconova Group byl loni podle Marka 46 milionů švýcarských franků (asi 1,1 miliardy korun).

Boršov novou průmyslovou zónu vítá, bude mít díky ní i vyšší příjmy z daně z nemovitosti.. „Připravovala se 25 let, a když se vědělo, co se bude dít s letištěm, začala se stavět Jižní tangenta, dálnice, tak najednou se toto místo stalo velice důležitým. Bude tady i možnost, aby tady byli zaměstnaní naši občané," řekl starosta Jan Zeman (Pro Boršov).

Průmyslovou zónu u kruhového objezdu před jihočeským Boršovem nad Vltavou začala v létě stavět firma Garbe Industrial Real Estate. Je na pozemku velkém téměř 492 tisíc metrů čtverečních. V místě poblíž Českých Budějovic bude osm hal pro české a zahraniční investory. Developerská firma investuje asi čtyři miliardy korun, řekl již dříve novinářům ředitel společnosti Garbe pro střední a východní Evropu Martin Polák. Bude to jedna z největších průmyslových zón v kraji. Stavební práce potrvají tři až čtyři roky. Pozemky jsou na obou částech kruhového objezdu, do nich firma investovala asi miliardu korun. Zastavěná plocha bude kolem 220 tisíc metrů čtverečních.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Garbe industrial

Štítky průmysl, stavby, teplo, správa, firmy, Boršov nad Vltavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Taconova začne v roce 2024 vyrábět u Budějovic oběhová čerpadla. Přijme až 150 lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.