Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V Prachaticích zdraží vodné a stočné téměř o pět procent, ve Strakonicích o osm

Vodné a stočné na rok zdraží obyvatelům Prachatic od ledna zhruba o čtyři koruny za metr krychlový vody. Průměrné domácnosti se náklady zvednou přibližně o korunu denně. Ve Strakonicích se cena zvedne přibližně o deset korun. V Českých Budějovicích zůstává stejná.

Vodné a stočné na rok zdraží obyvatelům Prachatic od ledna z letošních 102,15 korun na 106,9 korun za metr krychlový vody. Průměrné domácnosti se náklady zvednou přibližně o korunu denně. „Když jsme loni schvalovali cenu vodného a stočného 102,15 Kč včetně DPH deset procent na letošní rok, tvrdě jsme se konfrontovali s realitou energetické krize a inflace. Ta tehdy přinesla meziročně citelně vyšší cenu za tyto služby. Přestože je inflace stále dosti vysoká a ani na trhu s energiemi nepanuje klid, letos naštěstí k žádnému šoku nedochází," uvedl prachatický starosta Jan Bauer (ODS).

Příští rok budou lidé v Prachaticích platit 106,9 korun včetně státem navýšené DPH o dva procentní body. Cena pohyblivé složky roste o 4,5 procenta, což je zhruba polovina aktuální míry inflace, uvedl starosta. „Průměrné domácnosti se tedy náklady na vodné a stočné zvednou přibližně o jednu korunu denně, a to v situaci, kdy v některých městech a obcích reálně může růst vodné a stočné třeba i o desítky procent," uvedl starosta.

Vodohospodářský majetek Prachatic provozuje společnost Čevak na základě smlouvy pro období 2023–2032. Meziroční změny ceny jsou přípustné pouze v souladu s ujednanými pravidly. „Tyto korektně nastavené podmínky aktuálně eliminují riziko skokového zdražování o plnou míru inflace a další případné náklady," uvedl Bauer. Příznivému stavu přispělo rovněž rozhodnutí radních, že Čevaku nezvednou nájemné za majetek, dodal.

Cena v Budějcích se nemění, ve Strakonicích o osm procent

V Českých Budějovicích zůstane od ledna cena za vodné a stočné stejná jako letos, 84,52 korun. Ke změně dojde v případě tepla. Letos platí obyvatelé Českých Budějovic za gigajoule tepla z městské teplárny 788,59 korun bez daně. Od ledna to bude 839,90. „Částečně za navýšením stojí to, že se zvedlo DPH z 10 na 12 procent. Ale ve skutečnosti to znamená, že za průměrný byt zaplatí rodina na teple o 1026 korun za rok více. Představuje to 85 korun za měsíc, což podle nás není tak dramatická změna," řekl náměstek českobudějovické primátorky Petr Maroš (ODS).

České Budějovice zdraží pouze teplo. Ceny ostatních služeb se nezmění

Město České Budějovice příští rok zdraží teplo o 6,5 procenta. Ostatní služby, jako jsou městská hromadná doprava, svoz odpadu či vstupné na sportoviště, zůstanou na stejné úrovni jako letos. Novinářům to dnes řekli náměstek primátorky Petr Maroš...

Ve Strakonicích zdraží vodné a stočné přibližně o osm procent, ze 119 na 129 korun, řekl strakonický místostarosta Rudolf Oberfalcer (Strakonická Veřejnost). V Českém Krumlově stoupne cena od ledna meziročně o 5,6 procenta na 111,4 korun za metr krychlový, sdělila dnes mluvčí krumlovské radnice Petra Nestávalová.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, voda, ceny, Prachatice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Richard Schmidtmajer

Nad firmami dodávajícími vodu a provozujícími kanalizaci by se měl zamyslet antimonopolní úřad. Tyto firmy mají nezpochybnitelný monopol který zneužívají ve svůj prospěch. Nikdo nemá možnost si tyto služby objednat u jiného dodavatele jako plyn a elektřinu. Nechat si zavést vodu a kanalizaci na vlastní pozemek je často spojeno s nehorázným vydíráním. Musíte zbudovat celou přípojku a pak ji zadarmo předat těmto firmám. To jsem u plynu nebo elektřiny nezažil.

Neděle, 10. prosince 2023, 15:55Odpovědět

Libor Burian

Viz Na ČT 1 Reportéři ČT rozhodnutí brněnského soudce se zdůvodněním že zem ovládá mafie. Nově i rozsudek v Prostějově.

Neděle, 10. prosince 2023, 21:19Odpovědět

Libor Burian

Podepište petici Voda je život, seznamte se s Holešovskou výzvou, přijďte ke všem volbám říct mafii a dost ! Viz před 4lety.Na ČT 1 Reportéři ČT je pořad o kauze Voda je život, rozhodnutí brněnského soudce se zdůvodněním že zem ovládá mafie ! Blíží se volby do euzmaru, přijďte všichni lidé, aktivisté, ekologové, vědci, Grety, sportovci, ženy, mladí, staří, rockeři vzpomenout na heslo Make Love not War ! Vybudujme pevnou Střední Evropu V4+, a jako na Islandu kde vyhnali parazity co rozeslali tu svou mafiánskou ,,stavební krizí"a jsou jednou z deseti nejbohatších zemí. Na yt Mudr Jan Hnízdil Světu vládnou psychopati, agent Nachtmann, Čurda, udání úkrytu výsadkářů a vypalení obcí, film Už je zase tady'o nesmrtelnosti'té lichvamafie která vede svět od krizí ke krizím a od válek k válkám válečnickými trpaslíky, kudlankami, trubci, komedianty, lháři, podvodníky, falešnými studenty falešných bendapráv a škol prodavačů danuschetitulů, loutky, bílí koně, převlečení soudruzi soukmenovci kteří po rozvratu v roce 89 převlékli kabáty a uniformy, rozdělili Československo, zhasli a rozkradli viz seriál Devadesátky včetně dokumentu, Karel Kryl Demokracie, Za prachy, Věštec Ivan Řekni kde ty prachy jsou, Kabáti Colorado, Mám jednu ruku dlouhou, Amnestie, Nájem zvedej, Pánubohu do oken, Nightwork píseň pro Pražáky, Sexuální násilí, Sami, Iluze o lůze, LupoAnettaTahači, ABJ, virtuálky, Pánové nahoře, Zdálky z blízka, Krajina po bitvě, Sprcha, Dežo, Revoluční, Vtom roce pitomém, Dál se háže kamením, Josef Fousek Nemám čas lhát, Pepa Nos Země je kulatá, knihy Polojasno, Ukradená revoluce, Cibulkovy seznamy agentů StB, Příběh Kmotra-agentStB Mrázek z Kolínska jako Rakušan, Šmejdi, Gangster ka, Sametoví vrazi, Ivánku kamaráde můžeš mluvit, Kancelář Blaník, Ucho, Orwell1984, více píšu ve vláknech diskusí.

Neděle, 10. prosince 2023, 00:20Odpovědět

V Prachaticích zdraží vodné a stočné téměř o pět procent, ve Strakonicích o osm  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.