Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Temelín zmodernizoval za desítky milionů korun informační systém druhého bloku

Jaderná elektrárna Temelín zmodernizovala za desítky milionů korun informační systém druhého bloku. Systém sleduje stovky parametrů. Operátoři v blokové dozorně druhého bloku díky systému vedle jiného vidí, zda klesla hladina v napájecí nádrži nebo stoupla teplota ložisek turbogenerátoru. Stejně zmodernizují energetici příští rok informační systém u prvního výrobního bloku.

Informační systém je podle mluvčího důležitou součástí řídicího systému elektrárny. Nově funguje v modernizovaném IT prostředí. „Z hlediska výstupů se pro operátory nic nezmění. Budou stále dostávat informace v podobě, na kterou jsou zvyklí. Změnilo se ale prostředí, ve kterém systém pracuje. Funguje na nových serverech a nový je i vlastní software," uvedl ředitel temelínské elektrárny Jan Kruml.

Letos naplánoval ČEZ v Temelíně 271 investičních akcí. Na modernizaci a větší bezpečnost vynaloží 3,6 miliardy korun. Od začátku provozu elektrárny investoval ČEZ do její modernizace přes 28 miliard korun.

Temelín je největším výrobcem elektřiny v zemi, kryje zhruba pětinu domácí spotřeby. Loni vyrobil 16,29 terawatthodiny (TWh) elektřiny, letos zatím od začátku roku 14,8 TWh.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČEZ

Štítky energie, internet, jaderná, ČEZ, Temelín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Vaněk

K čemu je nám modernizace informačního systému, když na druhou stranu jakožto poslušná kolonie vyházíme desítky mld. za americké nekompatibilní palivo... Vážně nás máte za naprosté idioty?

Sobota, 9. prosince 2023, 21:24Odpovědět

Temelín zmodernizoval za desítky milionů korun informační systém druhého bloku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.