Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Dnes večer hrozí na jihu a západě Čech ledovka

V jižních a jihozápadních Čechách se dnes večer, v noci a v sobotu ráno může tvořit ledovka. Od sobotního večera hrozí mrznoucí déšť s tvorbou ledovky na většině území republiky, uvedli dnes v aktuální výstraze meteorologové.

Dnes večer bude v Čechách od západu podle meteorologů slabě sněžit. Toto sněžení bude místy přecházet v mrznoucí déšť, který na podchlazeném povrchu a na drátech elektrického a trakčního vedení může namrzat a tvořit slabou ledovku.

„Nejvyšší riziko ledovky je v pátek večer a v noci na sobotu v jižních a jihozápadních Čechách. Během sobotního dne budou teploty stoupat nad bod mrazu a srážky ustávat, riziko tvorby ledovky tak přechodně zanikne," informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Výstraha na ledovku platí od dnešních 18:00 do sobotních 10:00 v Jihočeském, Plzeňském a Karlovarském kraji.

Znovu se ledovka může objevit v sobotu večer a v noci na neděli, a to už na většině území. Na východě země může vydržet až do nedělního večera.

V jižních Čechách napadlo v noci místy až tři čtvrtě metru sněhu. Situace se blíží kalamitnímu stavu, řekla dnes ředitelka Správy a údržby silnic (SÚS) Jihočeského kraje Andrea Jankovcová. Hlavní tahy jsou sjízdné, silničáři mají v terénu všech...

Při ledovce hrozí chodcům úrazy při uklouznutí, starší nebo méně mobilní lidé by proto měli omezit vycházení ven. Řidiči by měli sledovat dopravní zpravodajství, jezdit velmi opatrně a počítat s prodloužením doby jízdy.

Meteorologové rozlišují několik ledových jevů. Ledovka je zrádná, vzniká jako průvodní jev mrznoucího deště nebo mrznoucího mrholení, kdy na zemský povrch dopadají kapky přechlazené vody nebo kapky dopadají na povrch o teplotě pod nulou. Bývá čirá a mnohdy naprosto hladká. Vzniká nejen na cestách, ale i na větvích, plotech či sloupech. Náledí vzniká zmrznutím vody nebo sněhu na zemi. Námraza se tvoří zmrznutím drobných kapek mrznoucí mlhy při jejich styku s povrchem země či s povrchy objektů a předmětů o teplotě pod bodem mrazu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky výstraha, meteorologové, počasí, ledovka, čhmú

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dnes večer hrozí na jihu a západě Čech ledovka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.