Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

ANKETA: Jihočeská města rozsvítila vánoční stromky. Který je nejhezčí?

Před nedávnem rozsvítila vánoční stromy na náměstích všechna okresní města v Jihočeském kraji. Jaký strom se povedl nejvíc? V anketě o tom mohou rozhodnout čtenáři Budějcké Drbny.

Letošní vánoční strom darovala Českým Budějovicícm rodina Medvecových z Kaliště. Strom se začínal naklánět a majitelé se obávali, aby nespadl. Rozhodli se proto jedli věnovat městu.

Na budějckém náměstí rozsvítili osmnáct metrů vysokou jedli

Zaplněné Náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích dnes i přes intenzivní sněžení sledovalo rozsvícení vánočního stromu. Před radnicí stojí 18 metrů vysoká jedle z Kaliště. Darovala ji rodina, která měla obavy z toho, že se strom nakláněl....

„Když strom dnes ráno odváželi, byl to na jednu stranu smutný pocit. Zasadil ho můj děda s babičkou před asi šedesáti lety. Během dvou nebo tří let ho ještě jednou přesadili, a pak ho umístili k našemu domu. Je nám ho líto, ale už byl moc vysoký a začínal být nebezpečný, tak ať udělá radost ještě více lidem, ne jenom nám," řekl před nedávnem majitel stromu Lukáš Medvec, který sledoval usazování jedle v rohu náměstí s celou rodinou. 

V Českém Krumlově letos náměstí Svornosti zdobí čtyřicet let starý a patnáct metrů vysoký smrk ztepilý, který vyrostl na pozemcích Lesů města Č. Krumlov. „Vánoční strom zde bude až do 6. ledna 2024, kdy v 16:30 hodin proběhne jako tečka za krumlovským adventem Sfouknutí vánočního stromu za příchodu tří králů,“ sdělila referentka kultury a PR českokrumlovské radnice Andrea Hakenová.

Strom svítí také na jindřichohradeckém náměstí Míru. „Zhruba třináct metrů vysokou jedli věnovalo město Strmilov. Jedli zdobí dva kilometry světelných řetězů, padesát svítících rampouchů, padesát hvězd a sto padesát koulí,“ shrnula Karolína Bartošková, vedoucí organizačního oddělení odboru kanceláře starosty.

Na Velkém náměstí v Písku stojí zhruba 12 metrů vysoký smrk z písecké ulice R. Weinera, městu jej darovali manželé Kudějovi a paní Macáková. 

Smrk ztepilý město Strakonice získalo od soukromého dárce z Nového Dražejova. „Stromek, jako malý semenáček, byl dovezen ze Šumavy. Během svého života byl několikrát přesazovaný. Ani jeho poslední stanoviště nebylo ideální a proto bylo po čtyřiceti letech rozhodnuto o jeho pokácení. Poslední službou, kterou vykonává, je zdobit Velké náměstí a být vánočním stromem města. V letošním roce jde o prozatím nejvyšší strom, který byl na náměstí postaven,“ prozradila mluvčí města Markéta Bučoková

Na prachatickém Velkém náměstí je strom od 22. listopadu. Jedná se o přibližně 10 metrů vysokou jedli ojíněnou, která vyrostla v Mojkově u Vlachova Březí u Jiřího Švece, který ji městu věnoval.

V centru Tábora stojí 12 metrů vysoký smrk ztepilý z Hodušína u Opařan. Strom věnovali manželé Mandelíkovi, kterým rostl u domu za stodolou. 

Fotogalerie se skládá ze snímků, které redakci zaslali zástupci radnic. 

Které město má nejkrásnější vánoční strom?

Celkem hlasovalo3689 čtenářů

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Koláž Budějcké Drbny

Štítky anketa, vánoce, strom, advent, kultura

ANKETA: Jihočeská města rozsvítila vánoční stromky. Který je nejhezčí?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.