Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

EG.D a Bayernwerk zmodernizují energetickou infrastrukturu. Společně plánují investice za 200 milionů eur

Díky společnému přeshraničnímu projektu s názvem Gabreta, což je staré keltské označení pro oblast Šumavy, získaly společnosti EG.D a Bayernwerk od Evropské unie dotaci 100 milionů eur na modernizaci sítí mezi Českem a Německem. Do své energetické infrastruktury se v následujících pěti letech chystají investovat až 200 milionů eur. Velká část z těchto prostředků bude směřovat právě na Šumavu.

Společný přeshraniční projekt Gabreta zahrnuje propojení a posílení distribuční sítě mezi oběma společnostmi. Během následujících pěti let má dojít zejména k její celkové modernizaci, a to především pomocí instalace inteligentních prvků. Kromě toho investice zahrnují také například výstavbu optické sítě či zavedení společných monitorovacích a řídících systémů. To by mělo v budoucnu zajistit lepší informovanost a sdílení dat mezi českou a bavorskou stranou.

„V rámci projektu budou vznikat nové linky, moderní a chytré trafostanice, rozvodny a v síti se objeví řada dalších dálkově ovládaných prvků. To všechno s pozitivními dopady pro samotné spotřebitele i životní prostředí. Zařazení těchto prvků povede k větší integraci obnovitelných zdrojů do sítě, k většímu zabezpečení dodávek elektřiny, menším dobám výpadkům při poruchách i k úsporám energetických ztrát,“ uvedl Roman Šperňák, mluvčí společnosti EG.D, člena skupiny E.ON v České republice.

Celkové investice by se měly pohybovat kolem 200 milionů eur, polovinu těchto nákladů přitom pokryjí evropské dotace. Projekt byl totiž zařazen na unijní list projektů společného zájmu.

Proces energetické transformace před nás staví řadu výzev. Základem pro jejich zvládnutí je robustní a moderní distribuční síť. Potřebujeme mít dostatečnou kapacitu pro připojování nových zdrojů, potřebujeme mít aktuální informace ze sítě, abychom ji byli schopni efektivně a chytře řídit a jako součást evropské infrastruktury potřebujeme být dobře propojeni s dalšími evropskými státy. To se neobejde bez výrazných investic,“ poznamenal Marian Rusko, předseda představenstva EG.D.

Rusko dodal, že na přípravě projektu Gabreta se svými bavorskými kolegy spolupracovali už od roku 2019. „Je pro nás velkým úspěchem, že nás Evropská unie podpoří částkou 100 milionů eur, která představuje opravdu významnou investici na našem distribučním území a zejména do pohraničního regionu jihu Čech a Bavorska.“

Podle CEO společnosti Bayernwerk Egona Leo Westphala je mimo jiné potřeba síť přizpůsobit například i rozmachu připojování velkého množství fotovoltaických elektráren a je nutné mít dostatečnou kapacitu sítě a být schopni provádět potřebné úpravy.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto EG.D

Štítky investice, Bayernwerk, projekt, Šumava, Česko, Evropská unie, EG.D, Bavorsko, E.ON, energetika, spolupráce

EG.D a Bayernwerk zmodernizují energetickou infrastrukturu. Společně plánují investice za 200 milionů eur  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.