Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Města na jihu Čech plánují schodkové rozpočty. Rozdíl pokryjí rezervy

Je před námi konec roku a všechna jihočeská města proto v prosinci schvalovala, s jakými rozpočty budou následujících 12 měsíců hospodařit. Téměř všechna plánují schodkový rozpočet, rozdíl pak chtějí pokrýt z rezerv z minulých let.

České Budějovice

České Budějovice počítají příští rok s příjmy v hodnotě zhruba tří miliard korun, výdaje se mají pohybovat na úrovni přibližně čtyř miliard. Největší investicí bude oprava Kulturního domu Slavie, dokončovat se ale bude parkovací dům, a zároveň chtějí zástupci radnice posunout nové projekty. Patří mezi ně dlouho diskutovaný akvapark či sportovní hala.

„V případě příjmů počítáme se třemi miliardami, výdaje jsou odhadované na zhruba čtyři miliardy,“ popsal náměstek primátorky Petr Maroš (ODS) a dodal, jak by mělo vypadat financování schodkového rozpočtu. Zástupci města chtějí využít finance ušetřené z let minulých a také úvěr z loňského roku. 

Písek

Písek plánuje na příští rok hospodaření se schodkem 230 milionů korun. Rozpočet, který schválili městští zastupitelé, předpokládá příjmy 1,19 miliardy korun a výdaje 1,42 miliardy korun. Schodek město uhradí z přebytků z minulých let.

„Máme na účtech přes 600 milionů korun, z čehož bychom schodek uhradili. Také je třeba říct, že v historii města se snad nepovedlo za rok proinvestovat celou plánovanou částku, spíš to bylo 70 procent z ní. Pokud by tomu tak bylo i v příštím roce, schodek by byl výrazně nižší," uvedl písecký místostarosta Josef Soumar (Piráti).

Strakonice

Strakonice budou mít příští rok schodkový rozpočet s příjmy 650,2 milionu a výdaji 751,4 milionu korun. Schodek 101,2 milionu pokryjí z prostředků z minulých let. Největší investicí bude oprava Volyňské ulice na tahu I/4. Rozpočet v prosinci schválili zastupitelé. Kapitálové výdaje budou příští rok téměř 200 milionů, řekla vedoucí finančního odboru Jitka Šochmanová.

Jindřichův Hradec

Jindřichův Hradec plánuje rozpočet se schodkem téměř 539 milionů korun. V prosinci ho schválili na svém zasedání městští zastupitelé. Pro bylo 16 z 25 přítomných. Nikdo nehlasoval proti návrhu, devět zastupitelů se zdrželo.

Tábor

Tábor plánuje v příštím roce schodkový rozpočet s výdaji 1,19 miliardy korun a příjmy ve výši jedna miliarda korun schválili na svém dnešním zasedání táborští zastupitelé. Pro jich hlasovalo 15 z 25.

Plánovaný schodek uhradí město z fondu rezerv a rozvoje. „Sáhneme si tam pro peníze především kvůli připravované stavbě parkovacího domu na Sídlišti nad Lužnicí," uvedl starosta Štěpán Pavlík (Tábor 2020). Původní náklady na projekt byly 88 milionů korun. Vzhledem ke změnám cen na stavebních trhu a inflaci se však zvýšily.

Český Krumlov

Český Krumlov bude mít příští rok schodkový rozpočet s příjmy 554,2 milionu a výdaji 598,4 milionu korun. Schodek 44,1 milionu pokryje z dříve ušetřených peněz. Kapitálové výdaje budou 125 milionů. Rozpočet schválili zastupitelé. Město chce příští rok investovat víc než jiné roky do bydlení, desítky milionů.

„Rozpočet, především ten kapitálový, bude asi největší v historii Českého Krumlova. Priority jsou jednoznačné. Chceme nastartovat bydlení, které jsme slibovali. Začalo se projektovat. Také podporujeme sport a kulturu, takže jsme navýšili grantové programy," řekl místostarosta Dalibor Uhlíř (ČK rozumem a srdcem-Nezávislí).

Prachatice

Prachatice plánují na příští rok vyrovnaný rozpočet s příjmy i výdaji kolem 340 milionů korun. Město si nechává finanční rezervu na budoucí investice přes 100 milionů korun. Na příští rok zatím naplánovalo investice za 45 milionů korun, do parkoviště či knihovny. Řekl to starosta Jan Bauer (ODS). Návrh rozpočtu projednali radní, v prosinci ho pak schválili zastupitelé. Městské investice budou meziročně podobné.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky finance, rozpočty, okresní města, peníze

Města na jihu Čech plánují schodkové rozpočty. Rozdíl pokryjí rezervy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.