Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Některá města na jihu Čech ruší novoroční ohňostroje. V Protivíně bude jako symbol dobra

Některá města na jihu Čech ruší novoroční oslavy v podobě ohňostrojů. Rozhodla se tak kvůli tragické střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) v Praze a na základě výzev ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Novoroční ohňostroj se rozhodl zachovat Protivín, podle kterého je akce koncipovaná jako symbol dobra a sounáležitosti mezi lidmi, řekl starost Jaromír Hlaváč (ODS).

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) vyzval české starosty, starostky i veřejnost, aby letos příchod nového roku slavili bez použití zábavní pyrotechniky. Vedení měst požádal, aby zrušili ohňostroje, které plánovali. Důvodem jsou vražedné útoky v Praze. Podle Rakušana by hlasité rány mohly zvýšit nervozitu a prohloubit traumata lidí, kterých se událost dotkla.

„Naše země zažila před Vánoci dva šokující násilné činy spojené se střelbou. Tyto události se bolestně dotkly mnoha lidí a rodin osobně, nepřímo pak v podstatě každého z nás. To nejmenší, co můžeme jeden pro druhého v téhle době udělat, je nezvyšovat nervozitu a neprohlubovat napětí a případná traumata, která po sobě tohle násilí zanechalo. Oslavit příchod nového roku lze i bez petard, dělobuchů a rachejtlí," napsal Vít Rakušan v dopise, který zveřejnilo Ministerstvo vnitra na svém webu.

Měla by podle vás města zrušit novoroční ohňostroje?

Celkem hlasovalo1729 čtenářů

Některá města na jihu Čech ohňostroj ruší

Na výzvu se rozhodl reagovat na jihu Čech například Jindřichův Hradec, který plánoval ohňostroj na 1. ledna od 17 hodin. „Ohňostroj jsme plánovali. Chápu výzvu pana ministra. Měli jsme teď ráno sezení s kolegou místostarostou a rozhodli jsme se, že novoroční ohňostroj 1. ledna nebude. Všechno je sice připravené, ale určitě bude jiný vhodnější termín, kdy bude možné tuto podívanou uskutečnit. Budeme respektovat prosbu, která přišla od pana ministra, připojíme se k tomu," řekl starosta Jindřichova Hradce Michal Kozár (ANO). 

Novoroční ohňostroj zrušili také ve Strakonicích. „Vedla nás k tomu pieta, protože se to týká i jedné strakonické dívky, která na FF UK zemřela. V zájmu soudržnosti s oběťmi jsme se rozhodli, ať to oslaví každý doma a nebudeme dělat oficiální oslavy. Vyzvu lidi, aby došli na Nový rok zapálit svíčku," řekl dnes po poledni starosta Břetislav Hrdlička (Strakonická Veřejnost). Do budoucna by podle něj chtělo město novoroční oslavy pojmout například formou videoprojekcí.

Tábor novoroční ohňostroj neplánoval, starosta Štěpán Pavlík (Tábor 2020) navíc vyzval obyvatele, aby na území města pyrotechniku nepoužívali. „S ohledem na aktuální žádost ministra vnitra zaslanou všem starostkám a starostům v zemi, i z vlastního osobního přesvědčení, prosím všechny obyvatele Tábora, aby na území města nepoužívali oslavnou pyrotechniku v souvislosti s blížícím se koncem roku. A to z úcty k těm, kterých se nedávné násilné události spojené se střelbou bolestně dotkly. A také kvůli ohledu ke zvířatům, která mohou trpět zvukovými frekvencemi z výbuchů petard na mnoha místech zároveň bez možnosti úkrytu," napsal starosta na webu města.

Novoroční ohňostroj neplánovaly podle primátorky Dagmar Škodové Parmové (ODS) ani České Budějovice.

V Protivíně ohňostroj bude

Oslavy nového roku se ale rozhodli zachovat například v Protivíně. Město pořádá už několik let po sobě pyrotechnickou supershow, která je největší na jihu Čech. Letos bude podle vedení Protivína pravděpodobně i největším ohňostrojem v celém Česku.

„Letošní akci chápeme, a také organizujeme, především jako oslavu dobra, vzájemného pochopení a sounáležitosti. Všichni cítíme napětí ve společnosti, které často vrcholí konflikty mezi lidmi. Cílem nás všech je vrátit mezi nás slušnost, jedině tak můžeme jít dál. Nechceme dát prostor ani nebezpečným šílencům, z nichž jeden vraždil ve čtvrtek 21. prosince na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Strach a likvidace společenského života, to je to, oč se takoví lidé snaží,“ uvedl starosta Jaromír Hlaváč (ODS).

Ohňostroj začne v 18:00, potrvá téměř 12 minut. Náklady zaplatili sponzoři. Pořadatelé očekávají kolem 25 tisíc diváků. České dráhy vypraví z Českých Budějovic i zvláštní vlak, před akcí zahraje skupina Argema, a to bez nároku na honorář.

Novoroční ohňostroj nezruší ani Milevsko. Místostarostka Markéta Honzíková (STAN) řekla, že akci město bere jako oslavu nového roku, který bude podle ní určitě lepší než letošní. „Bude to pokojná akce bez alkoholu a dalšího programu, pro děti. Kdyby byl ohňostroj na silvestra o půlnoci, tak bychom ho zrušili," řekl ČTK milevský starosta Ivan Radosta (Jihočeši 2012).

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky ohňostroje, jihočeský kraj, nový rok

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marek Kalivoda

Pan Rakušan dává nesmyslně a křečovitě do souvislosti situace, kdy by normální člověk žádné nehledal. Ale pan Rakušan stále častěji dokazuje, že je někde úplně jinde...

Pátek, 29. prosince 2023, 12:41Odpovědět

Ondřej Šesták

Rušení ohňostrojů v tomto kontextu je nesmysl. Jde o oslavu nového začátku, který nijak nesouvisí s jakýmkoliv útokem kdekoliv. Jediné s čím toto rušení souvisí je zneužití útoku pro populistická gesta a hrabání politických bodů.

Pátek, 29. prosince 2023, 07:31Odpovědět

Některá města na jihu Čech ruší novoroční ohňostroje. V Protivíně bude jako symbol dobra  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.