Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Strakonice a Třeboň nechávají svoz odpadu pro obyvatele zdarma

Jihočeská města Strakonice a Třeboň nechávají navzdory vyšší inflaci posledních let svoz komunálního odpadu pro obyvatele zdarma. Třeboň bere odpuštění poplatku jako symbolickou dividendu z peněz od lázní pro obyvatele. Strakonice chtějí svozem zdarma pomáhat dětem, jejichž rodiče v minulosti za odpad neplatili, a dětem tak vznikal dluh vůči městu.

Ve Strakonicích je svoz odpadu zdarma od ledna 2021. „Hlavním důvodem je filozofie, kterou jsme si nastavili. Zejména to, že poplatek bereme jako daň z hlavy, kterou v minulosti platil každý bez ohledu na to, kolik odpadu vyprodukoval. Víme, že někde se odpad platí podle toho, kolik ho kdo vyprodukuje, ale my si myslíme, že to je nákladný systém. A pořád je mezi námi množina lidí, kteří se chovají tak, že kdyby měli platit podle množství, tak dělají všechno pro to, aby žádný odpad neměli, a zakládají černé skládky," řekl místostarosta Rudolf Oberfalcer (Strakonická Veřejnost).

Ještě důležitější je pro strakonické radní sociální rozměr. Jak řekl místostarosta, někteří nezodpovědní rodiče za sebe ani za své děti odpad neplatili. „Byl problém, že platily i děti včetně nemluvňat, a pořád máme nezodpovědné lidi, kteří za své děti neplatí. Když ty děti dosáhly 18 let, táhly si s sebou exekuci a nedoplatky vůči městu. To je špatně. Odstraňujeme tím nákladný systém vymáhání dluhů od lidí, kteří si ty dluhy nezavinili. Samozřejmě, děje se to většinou v sociálně slabých rodinách, ale proč zbytečně vyrábět další," řekl Oberfalcer.

Z rozpočtu města jde tak ročně na svoz odpadu kolem 25 milionů korun. Kritizuje to dlouhodobě opozice. Opoziční zastupitel hnutí Jihočeši 2012 a bývalý starosta Pavel Vondrys řekl, že za chybu považuje i to, že je zdarma MHD, což podle něj dělá v ročním rozpočtu 13 milionů. Strakonice, v nichž žije asi 23 tisíc lidí, budou mít příští rok schodkový rozpočet s příjmy 650,2 milionu a výdaji 751,4 milionu korun. Schodek 101,2 milionu pokryjí z prostředků z minulých let.

Pět let mají svoz odpadu zdarma lidé v Třeboni. Zastupitelé o tom rozhodli v roce 2019, kdy se do vedení radnice vrátila ODS. Do té doby platili obyvatelé 500 korun ročně, z rozpočtu tak teď dává radnice asi čtyři miliony. Svoz komunálního odpadu zadarmo se netýká podnikatelů.

„Důvod, proč jsme zavedli svoz zadarmo, je následující. Město je vlastníkem Slatinných lázní Třeboň, které platí městu nájem ročně asi 80 milionů korun. Odpuštění poplatku 500 korun ročně za osobu bereme jako malou dividendu z lázní. Je to spravedlivé, pro každého občana stejné," řekl třeboňský starosta Jan Váňa (ODS). Náklady na svoz odpadu zdarma činí asi pět procent ze sumy, kterou městu platí lázně jako nájem, dodal.

Letos měla Třeboň, kde žije přes 8000 lidí, rozpočet s příjmy 402,8 milionu a výdaji 513,5 milionu. Schodek 110,6 milionu kryla z rezerv. Vyplývá to z informací na webu města. Rozpočet na příští rok budou zastupitelé schvalovat v lednu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky správa, odpady, Strakonice, Třeboň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strakonice a Třeboň nechávají svoz odpadu pro obyvatele zdarma  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.