Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Meteorologové zvýšili výstrahu před intenzivním deštěm. Platí také povodňová pohotovost

Meteorologové zvýšili výstrahu před intenzivním deštěm. Podle nové předpovědi může na Šumavě do čtvrtečního rána spadnout až 80 milimetrů srážek. V důsledku toho může znovu dojít ke zvýšení hladin některých toků.

Aktualizovaná výstraha meteorologů upravuje varování před povodněmi a nově varuje před intenzivním deštěm. V horských oblastech očekává Český hydrometeorologický ústav do čtvrtečního rána vydatnější srážky. „Na Šumavě, v Krkonoších a Jizerských horách může za 48 hodin spadnout mezi 60 a 80 milimetry. Část těchto srážek bude ve sněhu. Na hřebenech zmíněných hor očekáváme za 48 hodin kolem 30 centimetrů nového sněhu, během noci na středu se ale bude oteplovat, hranice sněžení se bude zvyšovat a sníh začne odtávat,“ uvedli meteorologové na Twitteru.

Výstraha před deštěm platí pro České Budějovice, Český Krumlov, Strakonice, Vodňany, Písek a Blatnou. Vysoký stupeň nebezpečí před povodněmi pak platí v Prachaticích a Vimperku. 

Kvůli odtávajícímu sněhu se může zvýšit hladina většiny toků, které odvodňují horské oblasti. „U horní Vltavy očekáváme i překročení druhého stupně povodňové aktivity. Vzestupy v důsledku dotoku očekáváme v dalších dnech i na dolních úsecích větších toků. Na Vltavě v Praze je řízenou manipulací odtok udržován nad úrovní prvního stupně povodňové aktivity, na horní Vltavě je v důsledku manipulací udržován zvýšený odtok v Českém Krumlově na úrovni druhého stupně," napsali meteorologové.

V Krumlově je Vltava na třetím stupni. Ostatní řeky v kraji nestoupají

Hladina Vltavy v Českém Krumlově vystoupala přes noc na třetí stupeň povodňové aktivity. Situace ve městě je ale stabilní, radnice rozmístila v centru stovky pytlů s pískem, řekl dnes před polednem starosta Alexandr Nogrády (ANO). Vltava stoupla,...

Právě Český Krumlov se během svátků potýkal se zvýšenou hladinou Vltavy. V noci z 27. na 28. prosince řeka vystoupala na třetí povodňový stupeň. Radnice ve městě rozmístila pytle s pískem. Situace ale byla stabilní, voda zatopila několik sklepů a zahrad. Situaci nyní kvůli zvýšené výstraze monitoruje povodňová komise, uvedlo města na svém Facebooku.

Ohodnoť článek

Štítky čhmú, počasí, předpověď, meteorologové, výstraha

Meteorologové zvýšili výstrahu před intenzivním deštěm. Platí také povodňová pohotovost  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.