Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Český Krumlov zavřel pro dopravu i pro chodce Lazebnický most v centru. Opravuje ho

Český Krumlov zavřel dnes pro dopravu i pro chodce Lazebnický most v centru města. Radnice památkově chráněný most opravuje. Zavřený bude do 5. května. Stav mostu, který spojuje střed města s hradem a zámkem, je havarijní. Práce za 32 milionů korun potrvají do května.

Nejdřív budou firmy rozebírat most. „Konstrukce Lazebnického mostu již nejsou v dobrém stavu, a to jak kovové, tak ty dřevěné. Proto firmy postupně celý most rozeberou, následně instalují nový most," řekl starosta Alexandr Nogrády (ANO). Stavební firmy budou potřebovat i jeřáb, aby odstranily zrezlé kovové konstrukce. Most opravuje sdružení firem MI-Roads a Doprastav.

Stav mostu je havarijní. Dřevěné části napadla dřevokazná houba, původní ocelové nosníky z 50. let minulého století také nelze jenom opravit. Po opravě zůstanou původní pouze opěry z kamenného zdiva. Na opravu použijí firmy tři druhy dřeva - smrk, modřín a dub. Soch na mostě se oprava nedotkne. Chodci se z vnitřního města na levý břeh Vltavy dostanou nejkratší cestou přes Jelení lávku. Informace o uzavírce a objížďkách jsou na webu.

Stavebním firmám, které opravují most, hrozí pokuta až milion korun od České inspekce životního prostředí (ČIŽP). Firmy na poslední chvíli změnily způsob, jak přivezou materiál k mostu. S Povodím Vltavy se dohodly, že to bude provizorní cestou v korytě Vltavy, neoznámily to ale úřadům, řekla v listopadu mluvčí inspekce Miriam Loužecká. Inspekce se případem zabývá, zatím nerozhodla a neuložila sankci, sdělila dnes Loužecká. Krumlovský místostarosta Zbyněk Toman (ODS) dnes ČTK řekl, že podle jeho informací nebude pokuta "nic dramatického".

Provizorní cesta v korytě vznikne koncem ledna, řekl dnes starosta. „Kvůli jeřábu a dopravě těch kovových nosníků. Staré se musí na konci ledna odvézt a potom dopravit nové," řekl Nogrády. Práce by měly skončit před turistickou sezonou.

Spolek Přátelé vod pětilisté růže kritizoval provizorní cestu korytem na Facebooku. Zásah do řeky ohrožuje ryby, uvedl spolek, který podal podnět inspekci. Spolek loni upozornil, že firmy si s Povodím Vltavy dohodly, že vznikne 700 metrů dlouhá cesta k mostu v korytě řeky. Toman dnes řekl, že zástupci firem se s rybáři dohodli na kompenzacích.

Český Krumlov, v němž žije asi 13 tisíc lidí, vlastní 28 mostů a lávek. Město má letos schodkový rozpočet s příjmy 554,2 milionu a výdaji 598,4 milionu korun. Schodek 44,1 milionu pokryje z dříve ušetřených peněz. Kapitálové výdaje budou 125 milionů. Město chce investovat víc než jiné roky do bydlení, desítky milionů. Opraví také most Edvarda Beneše.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky stavby, silnice, památky, správa, most, Český Krumlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Český Krumlov zavřel pro dopravu i pro chodce Lazebnický most v centru. Opravuje ho  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.