Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Noclehárny pro lidi bez domova měly celý týden zaplněné kapacity

Jihočeský kraj už od minulého týdne sužují silné mrazy. Náročná je tato doba především pro sociální pracovníky v noclehárnách, které využívají lidé bez domova. V Českých Budějovicích byl Dům sv. Pavla od minulého týdne plný, naplněnou kapacitu měly také ostatní noclehárny, které charita v kraji provozuje.

Česko má za sebou mrazivý týden. Na jihu Čech klesaly teploty přes den několik stupňů pod nulu, v noci se pohybovaly i kolem minus desti stupňů. Náročené je toto období mimojiné pro sociální pracovníky charit, kteří pracují v noclehárnách pro lidi bez domova. Charita  provozuje na jihu Čech tři taková zařízení. 

Dům sv. Pavla v Českých Budějovicích má jak noclehárnu, tak i denní centrum. „V tomto týdnu byl na hranici své kapacity, všechny jeho služby byly od soboty plné,“ uvedla tisková mluvčí Diecézní charity České Budějovice Veronika Rybáčková. Noclehárna podle ní nabízí i službu takzvané teplé židle, která umožňuje lidem bez domova přečkat mrazivou noc v teple. 

„Obsazeno bylo všech 22 lůžek a také 18 z 20 možných židlí. Také přes den byl dům plný – denní centrum lidem bez přístřeší poskytuje azyl, stravu, možnost se ohřát, ale dopřát si i základní hygienu. Zároveň jsou tam sociální pracovníci, kteří s nimi řeší jejich obtížnou životní situaci,“ dodala Rybáčková.

Stejné zařízení provozuje charita také v Jindřichově Hradci a v Táboře. „Táborská noclehárna Charity Tábor má 12 postelí pro muže a 4 pro ženy, navíc mohou přidat 6 teplých židlí. V sobotu spustila krizový režim a všechna místa byla po celou dobu mrazů zaplněna. Od dnešního dne funguje noclehárna opět v běžném režimu,“ okomentovala mluvčí s tím, že v jindřichohradecké pobočce volná místa stále jsou.

Od víkendu by se měla situace v Česku zlepšit. Přes den by se teploty na některých místech mohly vyšplhat až na tři stupně. Výraznější oteplení pak meteorologové očekávají ve středu. Vyplývá to z týdenní předpovědi počasí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jakub Žák

Štítky počasí, mrazy, noclehárny, charita, české budějovice, tábor

Noclehárny pro lidi bez domova měly celý týden zaplněné kapacity  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.