Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V Českém Krumlově klesla Vltava po čtyřech týdnech pod hranici povodňových stupňů

V Českém Krumlově dnes ráno klesla hladina Vltavy po téměř čtyřech týdnech pod hranici povodňových stupňů. Ovlivnil to snížený odtok z lipenské přehrady. Nyní je výška řeky v Českém Krumlově na úrovni 183 centimetrů. Dlouhou dobu se však po deštích a tání sněhu držela na třetím povodňovém stupni, kdy byla hladina až o 40 centimetrů výše.

Vltava se v Českém Krumlově držela na povodňových stupních od 23. prosince, kdy její výšku zvedly deště. Následně se k tomu přidala i obleva, která způsobila tání sněhu v šumavských partiích. Kvůli tomu se výrazně zvýšil přítok do lipenské přehrady a vodohospodáři museli navýšit odtok z nádrže.

Nejvíce vody v přehradě bylo na přelomu roku, a proto vodohospodáři začátkem ledna zvýšili odtok na 90 krychlových metrů za vteřinu. Kvůli tomu dlouhou dobu Vltava v Českém Krumlově zůstávala na třetím povodňovém stupni. Od úterka však Povodí Labe odtok snížilo, nyní je na úrovni přibližně 44 krychlových metrů vody za vteřinu. V úterý hladina Vltavy v Českém Krumlově klesla z druhého na první povodňový stupeň a dnes se vrátila do normálu. Hladina lipenské nádrže je momentálně na úrovni nadmořské výšky 723,74 metru. Za dva týdny intenzivního odtoku klesla téměř o metr.

Město už na začátku ledna preventivně umístilo na některých místech v okolí řeky tisícovku pytlů s pískem, které měly bránit případnému dalšímu zvýšení hladiny. Voda však větší škody nezpůsobila, zaplavila jen sklepy u některých domů u Vltavy.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Český Krumlov

Štítky Český Krumlov, Vltava, povodňový stupeň, řeka, čhmú

V Českém Krumlově klesla Vltava po čtyřech týdnech pod hranici povodňových stupňů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.