Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Český Krumlov chystá protipovodňová opatření na řece Polečnice, má čtyři návrhy

Český Krumlov chystá protipovodňová opatření na řece Polečnice. Má čtyři varianty, do konce února vybere jednu, kterou rozpracuje. Koryto chce radnice upravit ještě v tomto volebním období. Investice, na níž by se mělo podílet nejen město, bude za desítky až stovky milionů korun. Polečnice není regulovaná, v posledních letech způsobila při záplavách škody hlavně ve sportovních areálech.

Vedení města považuje Polečnici z pohledu povodní za největší riziko pro městský majetek, pro dopravu ve Chvalšinské ulici a hlavně kvůli obyvatelům. Polečnice není regulovaná, je rychlá, hladina se při deštích do povodňového stavu zvedne za několik hodin, jak uvedli radní. Proto hledají, jak území trvale ochránit třeba i před padesátiletou vodou. „Nechtěl bych budovat dvoumetrové betonové stěny. Uměl bych si představit v jednom místě vytvoření průtokového kanálu a místo držení vody mezi zdmi vést vodu přes bus stop zpět do koryta řeky," řekl starosta Alexandr Nogrády (ANO). Bus stopy jsou placená parkoviště pro zájezdové autobusy.

Architektonicko - inženýrská poradenská společnost Sweco zpracovala čtyři varianty. Návrhy počítají nejen s vyčištěním a prohloubením koryta, ale i s rozšířením toku v místech za grafitovým dolem. Zástupci města, spolku Přátelé vod a pětilisté růže a firmy Sweco opatření probírali.

Povodně nejvíc zasáhly město v roce 2002, a to kvůli Vltavě. Škody po nich byly téměř 396 milionů korun, velká voda nejvíc poškodila stavby. Škody na svém majetku vyčíslilo město téměř na 100 milionů, informovala již dříve mluvčí radnice Petra Nestávalová.

V roce 2007 navázalo město spolupráci s Povodím Vltavy ohledně protipovodňových opatřeních na Vltavě. Je rozšířené koryto, dělníci také přestavěli jez u Jelení lávky. Práce, které zaplatilo Povodí Vltavy, stály téměř 150 milionů korun.

Při záplavách v roce 2002 byl průtok ve Vltavě městem 420 metrů krychlových za vteřinu. Původně nebyl Krumlov chráněný ani proti jednoleté vodě. Teď koryto pojme 230 metrů krychlových za vteřinu, což odpovídá pětileté vodě.

Záplavy ohrožovaly město naposledy na přelomu loňského a letošního roku. V Českém Krumlově dnes ráno klesla hladina Vltavy téměř po čtyřech týdnech pod hranici povodňových stupňů. Ovlivnil to snížený odtok z lipenské přehrady. Nyní je výška řeky v Českém Krumlově 183 centimetrů. Dlouhou dobu se však po deštích a tání sněhu držela na třetím povodňovém stupni, kdy byla hladina až o 40 centimetrů výše. Vyplývá to z webu Českého hydrometeorologického ústavu.

Město na začátku ledna dalo na některá riziková místa kolem řeky asi 1000 pytlů s pískem. Voda ale větší škody nezpůsobila, zaplavila jen sklepy některých domů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Český Krumlov

Štítky záplavy, správa, stavby, Český Krumlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Český Krumlov chystá protipovodňová opatření na řece Polečnice, má čtyři návrhy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.