Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jihočeské divadlo chystá Zelenkovu komedii Beckham i hru o gumových kachničkách

Jihočeské divadlo chystá na únor premiéry komedie Beckham od Petra Zelenky, Dvořákovy opery Jakobín a pro děti od tří let titul GaGa o vztahu člověka s přírodou inspirovaný příběhem 28 tisíc gumových kachniček. V únoru také při festivalu Jižní spojka uvede několik titulů v různých pražských divadlech. V polovině března nabídne v Budějovicích přehlídku mladého divadla.

Beckham je jedna z nejnovějších her Petra Zelenky. „Věnuje se bulváru, mediálním manipulacím. To mi připadá velice aktuální, protože to je něco, co teď dost hýbe západní veřejností. Zároveň je to ale žánrově komedie, takže přesně ten mix závažného tématu a humoru, který je pro Petra Zelenku typický," řekla ředitelka divadla Martina Schlegelová.

Jihočeské divadlo je druhé v Česku a třetí na světě, které komedii představí. Světovou premiéru měla před rokem v pražském divadle Studio DVA, nedávno ji uvedli v Budapešti. Zajímavostí podle ředitelky je, že Beckham se ve hře neobjeví, jen jeho žena. „Hlavní postavou je šedá eminence britského bulváru Max Clifford, který stál za všemi velkými skandálními kauzami, jako byl třeba milenec Lady Diany. Byl také autorem velké a částečně vymyšlené kampaně, kdy se o Davidovi Beckhamovi říkalo, že měl poměr se svojí sekretářkou," řekla ředitelka.

Hra bude mít premiéru 16. února. Jihočeské divadlo se Zelenkou spolupracuje dlouhodobě. V české premiéře uvedlo v roce 2010 jeho hru Očištění. Pro Věru Hlaváčkovou napsal Zelenka drama Job Interviews, za něž herečka v roce 2013 získala nominaci na Thálii. Napsal a zrežíroval také komedii Da Vinci, která se hrála před krumlovským otáčivým hledištěm.

Opera připravuje na 9. února inscenaci Jakobín od Antonína Dvořáka. Za její hlavní téma označil šéf souboru Tomáš Ondřej Pilař hudbu. „Jedná se o nádhernou, poetickou inscenaci, která vzbudí úsměv na tváři," řekl. Na opeře se budou podílet i balet, činohra a dětský sbor. Režisérka Monika Hliněnská vnímá jako jednu z linek Jakobína strach z neznámého a nového, dalším tématem je podle ní ženství a ženské síly.

Autor hudebního nastudování Jakobína David Švec řekl, že opera patří mezi klenoty české hudby. „Vedle Rusalky bývá popelkou, ale hudba není o nic horší. Jen to téma je ryze české, což trošku omezuje hraní ve světě. Hudba je pozdní dvořákovská, promyšlená, symfonická," řekl Švec.

Třetí únorovou premiérou bude titul GaGa, Malé divadlo ho chystá na 24. února. Vychází z události, kdy 10. ledna 1992 smetla bouře z nákladní lodi mířící z Hongkongu do USA jeden přepravní kontejner do oceánu. Ukrýval přes 28 tisíc gumových kachniček. Některé z nich dopluly až na břeh Havaje a Aljašky či do Austrálie. Jiné zamrzly v kostce arktického ledu, řada z nich se stala součástí plovoucího ostrova odpadků. Hra je pro děti od tří let.

„Chceme inscenací podporovat přirozený vztah k životnímu prostředí. Je o vztahu člověka s přírodou. Gumové kachničky se budou setkávat s loutkami, které jsou ryze z přírodních materiálů," řekl dramaturg souboru David Košťák.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky divadlo, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeské divadlo chystá Zelenkovu komedii Beckham i hru o gumových kachničkách  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.