Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Armáda zbourala poškozenou rozhlednu na Knížecím stolci

Armáda tento týden zbourala poškozenou rozhlednu na vrcholu Knížecí stolec ve vojenském újezdu v Boleticích na Českokrumlovsku. Zda na místě v budoucnu vyroste jiná, není dosud rozhodnuto. Rozhledna byla v havarijním stavu, protože ji napadla houba. Od loňského podzimu na ni byl zakázán vstup.

Mluvčí Vojenských lesů a statků (VLS) Jan Sotona řekl, že armáda dřevěnou stavbu zbourala, zbytky pak odklidili pracovníci VLS. Kvůli vyššímu zájmu o vojenský výcvik újezd už loni omezil režim pro návštěvníky. Podle Sotony je tedy otázkou, zda má smysl stavět novou rozhlednu, když by byla přístupná asi 20 až 30 dní v roce. „Musela by být také vyšší," poznamenal mluvčí. Stromy v okolí totiž od vzniku vyhlídky poporostly.

Knížecí stolec je s nadmořskou výškou 1236 metrů nejvyšším vrcholem vojenského újezdu Boletice. Šestimetrová rozhledna sloužila turistům od léta 2012. Vede k ní turistická trasa ze Záhvozdí, která byla dlouhá léta otevřena o všech víkendech a svátcích. Turisté loni mohli využít jen okruh od Záhvozdí na Knížecí stolec a zpět, a to navíc jen o státních svátcích a sobotách a nedělích o letních prázdninách.

Vojenský újezd v Boleticích vznikl v roce 1947 na rozloze 220 kilometrů čtverečních. V roce 2016 se jeho část změnila v civilní lokalitu. Vznikla obec Polná na Šumavě s místní částí Květušín a osada Boletice, která spadá pod Kájov. Vojenský újezd, který je třetí největší v ČR, sahá od Českého Krumlova téměř až k nádrži Lipno a do podhůří Šumavy.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Sotona / VLS

Štítky příroda, turistika, armáda, lesy, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Armáda zbourala poškozenou rozhlednu na Knížecím stolci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.