Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Přední Výtoň vypsala veřejnou sbírku na opravu Vítkova Hrádku

Obec Přední Výtoň na Českokrumlovsku vypsala veřejnou sbírku na opravu Vítkova Hrádku. Na rekonstrukci potřebuje získat deset milionů korun. Opravit chce hlavně vyhlídkovou plošinu, která je kvůli špatnému stavu od konce října uzavřena.

Peníze mají pomoct především s opravou vyhlídkové plošiny, která je od října loňského roku kvůli špatnému stavu uzavřená. „Vybrané peníze z veřejné sbírky budou určeny výhradně k opravě kulturní památky Vítkův hrádek, včetně zařízení. Na demontáž dřevěné plošiny a na její opravu obec Přední Výtoň ještě nemá k dispozici cenové nabídky. Konkrétní čísla, co se dřevěných konstrukcí týče, bychom mohli mít v nejbližší dnech na stole a kolik bude stát kompletní oprava zdiva Vítkova kamene, neví zatím nikdo,“ uvedl starosta Přední Výtoně Pavel Gabriš (DYCKY VÝTOŇ). Pokud by se ve sbírce vybralo více peněz, opravit chce obec také zdivo hrádku.

Vyhlídková plošina je vyhledávanou turistickou atrakcí. Kromě výhledů na Lipno z ní mohou lidé za dobrého počasí vidět i rakouské Alpy. Ročně tuto gotickou zříceninu navštíví desítky tisíc lidí.

Obec je majitelem Vítkova Hrádku a kulturní památku od loňského roku také provozuje. Dlouhé roky se o ni staralo občanské sdružení Spolek přátel Vítkova hrádku. Zřícenina stojí v těsné blízkosti rakouských hranic, proto po roce 1948 v hradu působila vojenská posádka.

„Vítkův hrádek je ikona celého Lipenska a každá pomoc k jeho zlepšení je na místě. Je schopen nalákat návštěvníky z Rakouska, protože je na hranicích. A každá investice, která pomůže incomingu do České republiky má mnoho přidaných hodnot," okomnetoval předseda Turistického spolku Lipenska Jiří Mánek.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Redakce

Štítky Vítkův hrádek, Přední Vítoň, oprava, sbírka, JIhočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Otakar Svoboda

Celé roky, poté, co to na v podstatě vlastní náklady zrenovovali, to skvěle provozoval onen Spolek přátel Vítkova Hrádku. Předtím to bylo uzavřené a všude byly akorát kopřivy. Teď je vyhodilo vedení Přední Výtoně - strana s bizarním názvem Dycky Výtoň a ti chtějí posbírat deset milionů?! Kdo jim to dá a proč?! Nesnaží se tu někdo si nahrabat? A taková oprava bude trvat léta. Nemůžu ani napsat, jako letitý návštěvník této oblasti, co si o nich myslím.

Pondělí, 5. února 2024, 12:17Odpovědět

Přední Výtoň vypsala veřejnou sbírku na opravu Vítkova Hrádku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.