Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Na Šumavě se mohou rozvodnit řeky, varovali meteorologové

Ve čtvrtek mohou řeky Otava, Vydra a Křemelná na Šumavě vystoupat na druhý povodňový stupeň, toky se mohou rozvodnit také v jiných částech Šumavy. Vyplývá to z aktualizované výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Do dnešního večera zůstávala v platnosti pro většinu území Česka také výstraha před silným větrem.

„V noci na čtvrtek očekáváme vzestupy hladiny toků v povodí horní Otavy a Vltavy nad Lipnem. Vzestupy budou pokračovat i během čtvrtka a očekáváme překročení prvního stupně povodňové aktivity nebo i druhého stupně povodňové aktivity, a to zejména na Vydře, Křemelné a Otavě po Sušici," uvedl ČHMÚ na sociální síti X.

Tato část výstrahy platí do pátečního poledne. Voda se podle ní může v nejvíce zasažené oblasti vylévat z břehů do okolní krajiny a na silnice, hrozí pády podmáčených stromů.

Do dnešních 18 hodin platila také pro většinu Česka výstraha před silným větrem. V nárazech se rychlost větru pohybovla až kolem 70 kilometrů za hodinu, na horách kolem 90 kilometrů za hodinu. „Pravděpodobně nejsilnější nárazy větru se očekávají před nebo při přechodu studené fronty, která bude přes naše území postupovat zvolna k jihu. Později odpoledne a večer vítr zeslábne," uvedli dnes dopoledne meteorologové.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ilustrační foto, Město Dačice

Štítky čhmú, meteorologové, výstraha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Šumavě se mohou rozvodnit řeky, varovali meteorologové  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.