Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Hasil nepřestal mít obavy z komunistů ani po listopadu 1989. Od jeho narození uplynulo 100 let

Ani po převratu v listopadu 1989 nepřestal mít Josef Hasil, známý jako Král Šumavy, obavy z komunistů. Děsili ho i ze sna, často se mu zdálo, že jej pronásledují. Pro ČTK to řekl jeho syn Josef Vávra. Dnes uplynulo od narození Josefa Hasila 100 let.

Hasil pocházel ze Zábrdí na Prachaticku, patří mezi nejznámější představitele protikomunistického odboje. Někdejší pohraničník pomohl na přelomu 40. a 50. let desítkám lidí dostat se přes hranice na Západ. Hasil emigroval v 50. letech a následně ve Spojených státech amerických strávil zbytek života.

On by se sem (po revoluci) nejraději vrátil. Jenže pořád se komunistů strašně moc bál a měl strach sem přijít. Říkal mi, že má strach, že by ho tady zastřelili. Až do smrti se budil v noci ze spaní, protože se mu zdálo, že ho honí komunisti. Měl to v sobě tolik zažitý, jak zkusil. A u těch starých lidí se ty vzpomínky projeví ještě více," řekl Vávra.

Zemřel odbojář Hasil, známý jako Král Šumavy

V pátek zemřel v USA ve věku 95 let protikomunistický odbojář Josef Hasil, známý jako Král Šumavy. Uvedl to dnes server Blesk.cz, kterému informaci potvrdil Hasilův syn Josef Vávra. Někdejší pohraničník Hasil pomohl na přelomu 40. a 50. let 20....

Hasilovo rozhodnutí převádět lidi se zrodilo krátce poté, co se v únoru 1948 ujali moci komunisté. Mladík, který za války po útěku z totálního nasazení pomáhal jako spojka partyzánům, měl v té době v uniformě SNB hlídat hranice, raději ale pomáhal lidem ohroženým nastupující mocí k útěku. Hasila v roce 1948 zatkli a odsoudili ho k 10 letům vězení. Hasilovi se však po čase podařilo z výkonu trestu utéct a uprchnul na Západ.

Hasil přezdívku Král Šumavy neměl rád, říkával, že je Pepík ze Zábrdí. Věřil, že mu pomáhaly čtyři věci: modlitba k Panně Marii před každým přechodem hranic, jeho instinkt, výborný sluch a dalekohled.

Pepík byl úžasný, dobrý člověk. Odvážný. Bývalí mocní z něj udělali hrdlořeza, on ale nikoho nezabil, ani neměl vztah ke zbraním, byl hluboce věřící. Josef Hasil by měl být uznávaný a žáci a studenti ve školách by se o něm měli učit jako o hrdinovi své doby, což zatím není," řekl před lety ČTK Pavel Horešovský, autor pomníku Hasilova bratra Bohumila v Českých Žlebech.

Josef Hasil, přezdívaný "Král Šumavy", který se narodil před 100 lety, 8. února 1924, v chudé šumavské rodině v Zábrdí na Prachaticku, patří mezi nejznámější představitele protikomunistického odboje. Někdejší pohraničník pomohl na přelomu 40. a 50. let desítkám lidí dostat se přes hranice na Západ a jeho příběh inspiroval filmaře i spisovatele. Kvůli Hasilovu odvážnému počínání také komunisté perzekvovali řadu jeho blízkých, kteří zůstali v Československu, včetně malého syna.
Zdroj: ČTK

Josef Vávra se narodil v roce 1949, když byl jeho otec ve vězení. Poprvé se viděli až po roce 1989, do té doby to tehdejší režim nepovolil. Vávra tak vyrůstal bez otce.

„Ale jako kluk jsem to nebral nijak špatně. Děti si tohle moc neuvědomují. Navíc jsem říkal, že mám tátu v Americe, kdo se tím tenkrát mohl chlubit? Když mi táta posílal žvýkačky, měl jsem najednou spoustu kamarádů, protože to tady nebylo," řekl s úsměvem Vávra.

Hasil po svém útěku z komunistického Československa nejprve v Německu vstoupil do služeb americké výzvědné služby, stal se agentem-chodcem a znovu převáděl lidi, ale také dodával odboji vysílačky či další materiál.

„Byl jedním z nejlepších agentů, protože přinášel velmi cenné informace. Dokonce jako první informoval o tom, že byl zatčen Rudolf Slánský, což v republice nikdo nevěděl. Na základě Hasilovy informace to odvysílala západní rádia a komunisté museli s pravdou ven," řekl ČTK spisovatel David Jan Žák, který napsal o Hasilově životě román. Hasil v roce 2001 od prezidenta Václava Havla obdržel medili Za hrdinství.

Hasil zemřel ve Spojených státech v listopadu 2019, dožil se 95 let. Ministerstvo obrany Hasilovi loni v listopadu přiznalo status účastníka odboje a odporu proti komunismu.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pavel Moc

Štítky ČR, historie, Hasil, výročí, šumava, Josef Hasil, Král Šumavy, smrt, historie, Daniel Herman, USA, Václav Havel, Josef Vávra, Sbor národní bezpečnosti, Německo, druhá světová válka, Únor 1948

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Richard Schmidtmajer

Jen stateční a slušní lidé se nikdy ke komunistům nepřidali. Také každý soudný člověk netouží po návratu komunistické totality.

Pátek, 9. února 2024, 08:32Odpovědět

Hasil nepřestal mít obavy z komunistů ani po listopadu 1989. Od jeho narození uplynulo 100 let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.