Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Strakoničtí vojáci se vydají na půlroční zahraničí misi do Lotyšska

Vojáci strakonického 25. protiletadlového raketového pluku se v červenci vydají na půlroční zahraničí misi do Lotyšska. Budou tam působit se specialisty z 53. pluku průzkumu a elektronického boje z Opavy.

„V Lotyšsku budou naši vojáci plnit úkoly force protection, tedy ochrany sil," uvedl velitel 25. protiletadlového raketového pluku Luděk Teger. Součástí české jednotky budou i jednotlivci z řad příslušníků aktivní zálohy. Minulý týden se strakoničtí vojáci na misi připravovali v újezdu Doupov. Cvičili například ochranu logistických konvojů a reakce na případné incidenty, které mohou nastat.

Nebude to první mise strakonických vojáků v Pobaltí. V červenci 2021 vyrazili do Litvy jako součást alianční mise předsunuté přítomnosti. Bylo to poprvé v historii, kdy na takovou operaci jeli. Strakoničtí vojáci tehdy byli součástí bojového uskupení pod vedením německé armády.

Mise v Lotyšsku je součást takzvané alianční předsunuté přítomnosti, což je jedním z hlavních výstupů Varšavského summitu z července 2016. Spočívá ve vytvoření čtyř bojových uskupení umístěných v Polsku pod vedením USA, v Litvě pod vedením Německa, v Lotyšsku pod vedením Kanady a v Estonsku pod vedením Velké Británie.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jana Samcová

Štítky Lotyšsko, armáda, Strakonice, Opava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strakoničtí vojáci se vydají na půlroční zahraničí misi do Lotyšska  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.