Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Šumavské Srní chce letos začít s opravou historických staveb v kempu Antýgl

Do opravy památkově chráněných budov v šumavském kempu Antýgl, se chce letos pustit obec Srní. Náklady na opravy historických staveb jsou odhadované na zhruba 40 milionů korun, obec má přislíbenou dotaci 25 milionů.

Teď probíhá výběrové řízení, věřím, že letos opravu zahájíme a příští rok dokončíme," řekl starosta Václav Veselý (SNK Srní). Kemp Antýgl mezi Srním a Modravou, v blízkosti řeky Vydry a Hamerského potoka, patří k nejoblíbenějším šumavským kempům, je také nejvýše položený. Vyhledávají ho cyklisté i pěší turisté ke krátkodobým i delším pobytům. Srní, které ho provozuje, ale muselo před dvěma lety zavřít kvůli nevyhovujícímu stavu historické budovy a kemp je teď otevřený jen pro karavany nebo stany. „Stavby neprošly revizí komínů a elektřiny," řekl starosta. Kemp kolem je v provozu, ale budovy podle starosty užívat nelze. „Byly tam pokoje, společenská místnost, kuchyňky a podobně, to bohužel nefunguje," dodal.

Objekty jsou posledním dochovaným šumavským králováckým dvorcem. Svobodní šumavští osadníci králováci, převážně německé národnosti, byli podřízení jen českému králi. Skupinu zděných a roubených stavení tvoří dva domy, stodola a kaple. Budovy jsou přes 300 let staré a trámy, které jsou pod ochranou památkářů, se rozpadají," uvedl Veselý. Areál podle něj zachránila v 60. letech minulého století tehdejší organizace Svazarm, která je částečně opravila a zřídila v nich kemp. Opravu budov Srní připravuje už mnoho let. Rekonstrukci chtělo původně plně hradit z příjmů z kempu. Po soudním sporu o pozemky ale musí nyní Srní ročně platit Kašperským Horám nájem kolem 450 tisíc korun za provozování kempu.

Obec, která má oficiálně 260, ale ve skutečnosti podle starosty 180 stálých obyvatel, má letos roční rozpočet kolem 20 milionů korun. Ročně sem ale přijíždí velké množství turistů a rekreantů. V katastru obce je kolem 1200 lůžek. Kromě rekonstrukce v Antýglu obec také opravuje bývalou faru, kde má vzniknout expozice šumavského spisovatele Karla Klostermanna. „Máme i stavební povolení na tři fotovoltaické elektrárny na naše obecní budovy - obecní úřad čističku a hasičskou zbrojnici. Tam máme také přislíbené dotace," řekl Veselý.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto NP Šumava

Štítky správa, rekreace, stavby, Šumava, Srní

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šumavské Srní chce letos začít s opravou historických staveb v kempu Antýgl  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.