Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Crossfit je krásný sport se skvělou komunitou lidí, říká Vašek Mráz

Sportu se Vašek Mráz věnoval už jako malý kluk. Začínal u fotbalu a postupně se přesunul k posilování ve fitku. Vášeň ale našel v crossfitu, který mu ukázal, kam až se může dostat, když na sobě bude makat. Nejen o crossfitu, ale i o pořádání závodů nebo nové roli tatínka, jsme si povídali v dalším dílu seriálu (Ne)obyčejní.

Vašek Mráz je jméno, které je velmi dobře známé minimálně v crossfitové komunitě. Pochází z Prachatic, a právě sem tento sport jako jeden z prvních na jih Čech přivedl. „Sportu jsem se věnoval už od malička. Od čtyř let jsem hrál fotbal, jako starší jsem chodil hodně posilovat. Bavilo mě, jak na mě sport působí, jak se po něm cítím, takže jsem tomu věnoval hodně času. Později jsem pak objevil crossfit, a z něj se stala moje srdcovka,“ vzpomíná na úplné začátky.

Nyní se mu věnuje už deset let. „Líbí se mi, že je to sport opravdu pro každého. Když se v tom chceš zlepšovat, musíš na sobě makat, a co je víc než věnovat ten čas sám sobě. Když se chceš naučit přítahy, chodit po rukách, k tomu všemu vede nějaká cesta, která nemusí být úplně jednoduchá, ale není nereálná. Crossfit není o tom, sednout si za cvičební stroje, odmakat to a jít dál. Je to o tom, někam vylézt, něco zvednout, někam se přitáhnout. Je to hodně komplexní sport, a to mám na tom rád,“ vysvětluje.

Ve světě je crossfit velmi oblíbeným sportem, k nám se ale dostal relativně nedávno. „Ještě v Prachaticích jsem si v roce 2014 založil první neoficiální klub, kde jsme crossfit dělali. Pak jsme se přesunul do Budějc a tady jsme v roce 2017 otevřeli asi nejkomplexnější fitko, které tady dosud je. Poměrně nedávno jsme s ním navíc získali celosvětovou crossfitovou licenci, kterou máme na jihu jako jediní,“ doplňuje Vašek.  

Jednou z dalších skvělých věcí je podle něj na crossfitu komunita lidí, kterou sdružuje. „Pamatuju si, jak mě to na prvních závodech úplně nadchlo. Je neuvěřitelné, že i když tam ti závodníci stojí vlastně proti sobě, dokážou se podporovat, hecovat se. Během tréninků si všichni pomáhají, radí si. Teď se třeba vypisuje celosvětový workout, který jedou všechna fitka po světě. Je skvělý tohle pozorovat a patřit do toho světa,“ usmívá se.

Kromě cvičení se před několika lety pustil Vašek také do organizace závodů. Jedny z nejúspěšnějších jsou letní Big Summer Games, jejichž poslední ročníky se konaly na střeše IGY Centra. „Je to takový náš crossfitový svátek. Zakončení roku. Letos nás čeká 10. ročník, na který se opravdu moc těšíme. I když je to organizačně opravdu hodně náročné. I po těch letech se vždycky objeví něco, co nás překvapí,“ říká.

Na začátku března se pak chystá Bcross run, který je více určený začátečníkům. „Chtěli jsme vytvořit i něco, kde by si mohli lidé crossfit vyzkoušet. Je to osm kol, 800 metrů běh a poté je vždy jeden cvik, který musíte zvládnout. Naše filosofie je, že to musí být cvik, který zvládne každý. Takže například veslování, přechody přes bednu se závažím, výpady, angličáky nebo přitahování saní po koberci,“ popisuje.

Sám už teď moc nezávodí. I přesto, že ho více naplňuje organizace závodů, tréninky ale nevynechává. „Jen už to není tak pravidelný. Teď hodně rád chodím na lekce, protože u toho nemusím přemýšlet. Vždycky si prostě vyberu podle toho, na co mám zrovna náladu. A když chci úplně vypnout, jdu si zahrát tenis,“ dodává.

Jedou z nejdůležitějších rolí v jeho životě je teď také role rodiče. „Je zajímavý, jak člověk v téhle situaci najednou hodně věcí přehodnotí. Dřív jsem věnoval opravdu hodně času práci. Teď se snažím, abych byl během práce opravdu co nejvíc efektivní. Protože pak chci jít domů a být s rodinou. Otevřelo mi to oči a jsem za to ohromně rád,“ říká.  

A jestli bude doma trénovat malého crossfiťáka? „Určitě syna ke sportu povedeme. Nevím ale, jestli bych trval na tom, aby se věnoval vrcholově zrovna crossfitu. Myslím, že necháme na něm, co bude chtít dělat,“ uzavírá Vašek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Vašek Mráz

Štítky Neobyčejní, Vašek Mráz, crossfit, sport, rozhovor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

❤️Ah­­­oj, kl­­­uci) Jmen­­­uji s­­­e Pa­­­ula, j­­­e mi 2­­­1 l­­­et) Js­­­em zaci­­­najici s­­­e­­­x mod­­­el­­­ka 1­­­8­­­+) Ra­­­da s­­­e ne­­­cha­­­vam fo­­­tit n­a­­ha) Pros­­­im, ohod­­­notte m­­­e fotog­­­rafie ➤ Ja.cat/id350965

Pátek, 1. března 2024, 13:02Odpovědět

Crossfit je krásný sport se skvělou komunitou lidí, říká Vašek Mráz  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.