Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Sv. Veronika pomáhá pozůstalým

PR článek

Domácí hospic sv. Veroniky působí v Českých Budějovicích od roku 2016. Za tu dobu se postaral o stovky pacientů v terminálním stádiu onemocnění. Kromě zdravotní péče poskytuje také psychologickou a duchovní podporu. Od počátku zde funguje poradna pro veřejnost a nově se schází svépomocná skupina pro pozůstalé.

Je pondělní odpoledne; Ester a Šárka se připravují na setkání svépomocné skupiny. „Péče o pozůstalé je součástí naší práce,“ popisuje sociální pracovnice Ester Dombrovská. „Běžná praxe je, že navštěvujeme lidi doma, stejně, jako když jsme pečovali o jejich blízké. Jezdíme za nimi se sestřičkami, které se staraly o pacienta.“

Ester a Šárka při setkání svépomocné skupiny.

V některých rodinách, kde péče o pacienta trvala delší dobu, se sestra stane jednou z nich. „Jsou to milá setkání – vzpomínáme, povídáme si o dětech a vnoučatech, které jsme během našich návštěv poznali, vypráví nám, co nového se u nich děje,“ usmívá se zdravotní sestřička Šárka Kasperová.

V letošním roce, také díky podpoře Nadace EP Corporate Group, se Hospic sv. Veroniky více zaměřil na poradenství pro veřejnost. „Obrátila se na mě mladá klientka, která se o nás někde doslechla. Zemřela jí maminka a ona se chtěla potkat s lidmi, kteří řeší podobné problémy. To nás inspirovalo a začali jsme pořádat setkávání svépomocné skupiny pro pozůstalé. Sami jsme byli zvědaví, zda o skupinu bude zájem, a jsem moc ráda, že to funguje,“ popisuje Ester Dombrovská.

Velkou oporou a odreagováním jsou i čtyřnozí členové týmu, Border kolie Mauglí a australská ovčanda Bailey.

„Doprovázení umírajících a pozůstalých je jednou ze služeb, které hospice poskytují. Rozhodně to není snadné a jednoduché, absolvovali jsme řadu kurzů a školení, aby naše pomoc byla kompetentní a profesionální,“ říká vedoucí hospice Petra Lísková. „Stejně je ale nejdůležitější, aby ten, kdo s pozůstalými hovoří, byl empatický, měl představu, co ti lidé prožívají, a snažil se jim opravdu pomoci.“

Sestřička Šárka vyráží do terénu.

Práce v hospici není jednoduchá; je potřeba, aby si lidé v týmu pomáhali, důvěřovali a pracovali spolu rádi. „To se u nás naštěstí děje. Scházíme se i mimo práci a jsem ráda, že nás pojí kromě pracovních vztahů i ty přátelské,“ dodává Petra Lísková.

Hospic nabízí pomoc bezplatně všem, kteří ji potřebují. Detailní informace najdete na webových stránkách.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Sv. Veronika, hospic, sociální služby, jižní čechy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sv. Veronika pomáhá pozůstalým  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.