Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Frymburk usiluje o statut lázeňského města, rozhodnout může vláda

Frymburk na Českokrumlovsku usiluje o statut lázeňského města. Rozhodnout o tom může v příštích týdnech vláda. Frymburk by se tak stal čtvrtým místem na jihu Čech s lázeňským statutem.

„Do konce roku máme příslib, že získáme statut lázeňského místa. Počítám s tím, že projekt lázní nabudí místní podnikatele a řadě z nich pomůže. Věříme, že bude ku prospěchu všech obyvatel městyse a stane se počátkem řady nových podnikatelských aktivit," uvedl starosta Frymburku Oto Řezáč (Frymburk náš domov).

Rašelinné lázně by měly mít zázemí v části Wellness hotelu Frymburk. V jednom z jeho pavilonů by měly vzniknout prostory pro léčebné procedury. K místnímu rašeliništi nyní Frymburk buduje přístupové cesty, ochranná pásma nebo oplocené průzkumné vrty. „Je to velice složitá mozaika činností složená zhruba snad z tisícovky jednotlivostí, které je třeba poskládat. Městys nyní například hledá místa pro nové turistické trasy. Vedle Wellness hotelu Frymburk máme asi 30 hektarů lesa, ve kterém plánujeme turistické cesty pro pěší i kola. Chystáme i síť chodníků se štěrkem a drtí, která bude zasahovat do lesa a sestupovat k lipenskému jezeru," řekl Řezáč.

Frymburk podle starost na projekt uvolní desítky milionů korun. Peníze investuje například do výstavby infrastruktury a propagace. „Kromě prestiže by nám lázně přinesly i celou řadu příležitostí," řekl starosta. V současnosti je Frymburk pro turisty atraktivní hlavně v létě a v zimě. Lázně by podle starosty zajistily zájem návštěvníků o místo i na jaře a na podzim. „Celoroční provoz znamená spoustu nových kvalifikovaných pracovních míst pro naše občany. Když vše dobře půjde, tak někdy spíš ve druhé půlce roku 2025 by se zde skutečný lázeňský provoz mohl zahájit," řekl Řezáč.

V České republice je nyní 36 lázní. Na jihu Čech tento statut patří Třeboni na Jindřichohradecku, Bechyni na Táborsku a Vráži na Písecku.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky správa, lázně, Frymburk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Frymburk usiluje o statut lázeňského města, rozhodnout může vláda  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.