Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Z dotací EU směřovalo na projekty v Jihočeském kraji více než 100 miliard korun

Více než 100 miliard korun putovalo podle údajů ministerstva pro místní rozvoj z dotací z Evropské unie do Jihočeského kraje od roku 2004. Peníze podpořily na 10 tisíc projektů. Největší objem z dotací směřoval podle portálu evropských fondů do dopravních staveb. Česká republika si letos připomíná 20. výročí vstupu do Evropské unie.

Nejvíce peněz z EU směřovalo na stavbu dálnice D3. Jen úsek z Tábora do Veselí nad Lužnicí dotace podpořily částkou téměř 8,5 miliardy korun. Náklady na výstavbu třicetikilometrového úseku dálnice činily téměř 12 miliard korun. Dále granty z EU směřovaly na stavbu železničního koridoru z Českých Budějovic do Tábora. Zatímco před modernizací tratě jezdily vlaky z Českých Budějovic do Prahy téměř 2,5 hodiny nyní zvládnou stejnou vzdálenost za hodinu a 40 minut.

Téměř 800 milionů korun směřovalo z evropských dotací na dokončení vltavské vodní cesty v úseku České Budějovice - Hluboká nad Vltavou. Řeka proto nyní slouží i pro vodní dopravu na čtyřicetikilometrovém úseku z Českých Budějovic do Kořenska.

„Vždy je důležité dotace využít smysluplně a najít projekty, které region nejvíc potřebuje. Při nástupu do vedení kraje jsme jasně proklamovali, že chceme být proinvestiční koalice a snažíme se každý rok objem peněz na investice navyšovat. A k tomu nám pomáhají i evropské peníze," řekl náměstek jihočeského hejtmana Tomáš Hajdušek (ODS).

Pro letošní rok kraj připravil v rozpočtu kapitálové výdaje za více než 5,2 miliardy korun. V posledních letech pokryjí dotace z EU přibližně 20 procent krajských investic.

„Samozřejmě by nám určitě nevadilo, kdyby těch peněz bylo i více. Ale jsme rádi i za 20 procent, protože představují dost zásadní objem peněz," dodal náměstek.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, EU, hospodářství, správa, 2004, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z dotací EU směřovalo na projekty v Jihočeském kraji více než 100 miliard korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.