Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jihočeské památky letos zdraží v průměru pro dospělého o šest procent

Na většině jihočeských státních památek se letos po dvou letech zvýší vstupné. Základní cena pro dospělého vzroste v průměru o šest procent. Chystají se i novinky. V Českém Krumlově bude nová prohlídková trasa Letohrádek Bellarie v zámecké zahradě. Klášter Zlatá Koruna nabídne obnovenou barokní lékárnu včetně dobových herbářů a původního vybavení, například lisu na rostliny nebo laboratorních vah. Sezona v kraji začne na Zelený čtvrtek 28. března a bude otevřeno celé velikonoční svátky. V programu jsou akce, které se zaměří na velikonoční tradice.

Systém slev na vstupném zůstane podle památkářů stejný. „Senioři, mládež do 24 let a držitelé průkazu ZTP a ZTP/P tak zaplatí 80 procent z plného vstupného a děti od šesti do 17 let pouze 30 procent. Děti do šesti let mají nadále vstup zdarma," řekl ředitel územní památkové správy NPÚ v Českých Budějovicích Petr Pavelec.

Novinkou v Českém Krumlově bude prohlídková trasa Letohrádek Bellarie v zámecké zahradě. V posledních pěti letech práce stály 56,9 mil. korun, včetně restaurování interiérů, nástěnných maleb, mechanismu tzv. kouzelného stolečku a grotty.

„Zkušební a ověřovací provoz s veřejností bude zahájen od června do září ve dnech výluky divadelního provozu otáčivého hlediště," upřesnil českokrumlovský kastelán Pavel Slavko.

Hrad Zvíkov zase od konce května zpřístupní návštěvníkům tři sklepní místnosti, ve kterých vznikne hradní lapidárium. „Budou zde deponovány dochované kamenné fragmenty z různých stavebních etap výstavby hradu. Jedná se o velmi kvalitní kamenické práce vzniklé v rozmezí 13. až 19. století," uvedl kastelán Aleš Kadlčák.

Během ledna a února 2024 navštívilo jihočeské památky o 13 procent turistů víc než ve stejném období loni. „Zájem návštěvníků o hrady a zámky postupně roste. Větší zájem zaznamenaly i objekty s celoročním provozem - zámky Český Krumlov, Hluboká, Třeboň a Vimperk. V loňském roce na jihočeské památky dorazilo téměř 819.000 návštěvníků," sdělila mluvčí jihočeských památkářů Markéta Slabová. Je to přibližně o 89 tisíc návštěvníků více, protože v roce 2022 to bylo podle dřívějších údajů památkářů přes 730 tisíc lidí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky památky, Jihočeský kraj, peníze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeské památky letos zdraží v průměru pro dospělého o šest procent  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.